Travle tv-teknikere: Undgå sort skærm i morgen

Hos en radio & tv-forretning i Skive er tekniksupporten på overarbejde for at hjælpe kunder med at undgå sort skærm fra i morgen, når tv-signalet ændres.

Tirsdag er dagen, hvor en beslutning fra 2015 kan gøre, at folk, der modtager tv-signalet via tv-antenne, kan miste signalet.

Kort om signalændringen

Alle, der modtager tv-signal via antenne - for eksempel via Boxer - skal lave en kanalsøgning i dag efter kl. 16. 

Har man et ældre tv fra før 2012 er der en risiko for, at tv'et ikke understøtter det nye signal. 

Mange af de mindre teknisk kyndige tilkalder professionel hjælp for en sikkerheds skyld, og derfor er der stor travlhed blandt tv-teknikere.

- Vi har haft rigtig travlt på grund af kanalomstillingen. Der er mange fjernsyn, der skal skiftes, der er mange fjernsyn, der skal gøres klar og tjekkes, så vi kan bestemt ikke klage over, at vi ikke har haft noget at lave, siger Morten Lunddorf, der er indehaver af Højslev Radio.

Signalet går i sort, fordi det for fem år siden blev vedtaget, at nogle af de frekvenser, som udsender antennesignalet, skal anvendes til bedre mobil bredbåndsdækning.

Faktisk skulle det have været ændre tidligere, men grundet coronapandemien er det blevet skubbet til den anden juni. Og nu skal alle så have hjælp til omstillingen – på samme tid.

- Sidste uge startede jeg klokken knap 07 hver dag og var hjemme mellem 19 og 21.30, siger Morten Lunddorff til TV MIDTVEST.

Det kan dog sagtens lade sig gøre at ordne det selv. For at finde ud af, om du kan modtage det nye signal, kan du besøge kanal 88.

quoteDet er for besværligt, og så virker det ikke ordentligt, efter det er gået fra analogt over til digitalt. Så valgte vi et skifte til et nyt fjernsyn i stedet for.

Birthe Hunskjær, Højslev

Det kan dog være, at du skal lave en kanalsøgning for at finde ud af, om du kan modtage signalet på kanal 88. Er du i tvivl om, hvordan du laver en kanalsøgning, kan du følge denne guide: Kanalsøgning.

Der er dog rigtig mange, der foretrækker at tilkalde hjælp frem for at rode med det selv.

- Det er for besværligt, og så virker det ikke ordentligt, efter det er gået fra analogt over til digitalt. Så valgte vi et skifte til et nyt fjernsyn i stedet for. Så slipper vi også for at have alle de bokse til at stå, siger Birthe Hunskjær, der bor i Højslev.

Og det passer naturligvis tv-teknikeren fint, at der er lidt at lave, nu hvor landet endelig begynder at ligne sig selv mere og mere.

- Det er jo dejligt at have noget at lave. Det er lidt meget på en gang, men vi hænger ved så godt, vi kan, siger Morten Lunddorf.

Alle, der modtager tv-signal gennem kabel eller fiber, det kan være fra udbydere som eksempelvis YouSee eller Waoo, påvirkes ikke af omlægningen og behøver ikke at foretage sig noget.