Tørkeramt landmand håber på hjælp: - Det betyder virkelig noget

Landbruget har i månedsvis sukket efter krisehjælp fra Christiansborg, og nu kan en økonomisk håndsrækning være på vej.

Midt under høsten af sine sparsomme majs er udsigten til hjælp fra Christiansborg et tiltrængt plaster på såret for landmand Torkild Abildgaard fra Glyngøre. Han kan i år kun høste halvt så mange majs som forventet.

- Dem der har grise, de mangler jo korn, og vi andre der har kvæg, vi mangler græs ad pommern til, og majs kommer vi også til at mangle. Så stemningen er trykket, siger han.

Regeringen og socialdemokratiet nærmer sig en aftale om en hjælpepakke på omkring 700 millioner kroner til landbruget, viser et hemmeligt dokument, som Avisen.dk er kommet i besiddelse af. I alt vurderer Landbrug & Fødevarer, at tørken koster dansk landbrug 6,4 milliarder kroner. Men det tyder altså på, at et bredt flertal i Folketinget netop nu forhandler om en støttepakke til landbruget.

- Det betyder virkelig noget, for alle kunne se, at den var rivende gal i juli og august måned, siger Torkild Abildgaard.

Hjælpen er på høje tid

De mere end 700 millioner kroner skal ifølge udspillet blandt andet gå til, at landmændene får tilbageført deres indbetalte jordskat for 2018 og en afskaffelse af produktionsafgifter for over 200 millioner kroner. Selv om det glæder Torkild Abildgaard, at politikerne tænker på landbruget, så synes han, udspillet kommer for sent.

quoteDet betyder virkelig noget, for alle kunne se, at den var rivende gal i juli og august måned.

Torkild Abildgaard, landmand

- De kunne jo bare have sat sig sammen og være blevet enige noget før, så vi vidste, hvad vi har at gøre med. Så havde pengeinstitutterne også haft noget at rette sig efter, siger Torkild Abildgaard.

Netop i Salling Bank er de glade for den politiske velvilje. 

- Der er ingen tvivl om, at landbruget generelt har brug for hjælp, og der er den positive indstilling fra Folketinget rigtig god og falder på et tørt sted, kan jeg roligt sige, siger Peter Christensen, direktør i Salling Bank.

Bliver politikerne enige om det foreløbige udspil, vil lempelserne medføre en samlet gevinst for landbruget på omkring 1,25 milliarder kroner. 

Millionstor hjælpepakke på vej til landbruget oven på tørken, der får store økonomiske konsekvenser for landmændene.