Tilfreds anklager: Vigtig dom for Skive

Porsche-banden fik lange fængselsstraffe for salg af ulovlige stoffer. Politiets anklager er godt tilfreds med dommene i sagen, som hun betegner som vigtig for trygheden i Skive.

Sammenlagt mere end 32 års fængsel til de fire hovedmænd i Porsche-banden. Retten i Viborg fulgte i store træk politiets anklager, Lise Hebsgaards, krav - eller påstande - som det hedder i det juridiske sprog. 

- Jeg er tilfreds. 

- De blev dømt i overensstemmelse med min påstand. De fik de straffe, jeg havde påstået, og de to jeg havde påstået udvist, de blev også udvist. Så jeg er tilfreds, gentager Lise Hebsgaard efter dommen er faldet i byretten. 

Anklageren beskriver sagen mod de fire narkobagmænd og deres netværk af sælgere og kunder som alvorlig. 

- De er dømt for omfattende, organiseret, systematisk narkotika-kriminalitet. Det er begået over lang tid og af flere i forening, det er alvorligt, siger Lise Hebsgaard.  

Porche-banden fra Skive

Forud for dommen fredag er gået et stort stykke arbejde for Midt- og Vestjyllands Politi. I månedsvis efterforskede politiet mod Porsche-banden, der i Skive var offentligt kendt for at køre i store leasede biler af mærket Porsche. 

Lise Hebsgaard fik fredag rettens ord for, at de fire mænd har styret et større netværk af narkosælgere, der har solgt ikke mindre end 3,2 kilo kokain og 200 kilo hash via flere 'mindre fisk' til kunder i og omkring Skive. 

I flere år har den såkaldte Porsche-bande skabt utryghed i Skive ved at sælge narko og køre hasarderet i store leasede Porscher

Retten idømte Ibraim El-Zeibak otte års fængsel, Jihad Ismaiel syv år og to måneders fængsel samt udvisning af Danmark, Mohammad Jawdat Ismaiel otte års fængsel og udvisning af Danmark og Danyal Maarouf ni års fængsel.

- Retten sender et klart signal om, at organiseret narkotikakriminalitet bliver straffet hårdt. Og det skal også straffes hårdt, siger Lise Hebsgaard.

- Kokain er et farligt stof. De har solgt det for at tjene nemme penge, og det skal straffes hårdt. 

Alene i sagsakter har sagen fyldt mere end 12.000 sider. Efterforskningen har været omfattende, og det samme har arbejdet med at føre den ved retten. I alt har retten brugt 22 dage og afhørt en lang række vidner. 

- Det er en tilfredsstillende dag, fordi der er efterforsket et stykke tid, inden der er skredet til anholdelser. Der er også efterforsket et stykke tid, efter de var anholdt, og så har det jo været en lang hovedforhandling (selve bevisførelsen i retten red.). Så det er et tilfredsstillende resultat for politiet, siger Lise Hebsgaard. 

Tre af de dømte ankede sagen til landsretten på stedet, den sidste af de dømte, Mohammed Jawdat Ismaiel, endte med at forlade retsmødet i vrede, og hans forsvarer tog derfor de 14 dages betænkningstid til at informere retten, om sagen skal ankes. 

Det betyder at en stor del af sagen som minimum kommer til at skulle behandles igen ved Vestre Landsret. 

- De to af dem har jo nægtet sig skyldige. De to andre har nægtet sig delvist skyldige. De er dømt mod deres benægtelse, så jeg tænker, det er ret forventeligt, at de anker, siger Lise Hebsgaard. 

- To af dem er udvist af Danmark, selv om de har haft ophold i Danmark i tyve år. Det var de selvfølgelig meget utilfredse med, og så er det oplagt at anke, siger politiet anklager.  

Stor betydning for Skive

Ser man alene på mængden af kokain og hash stikker sagen ikke ud som en af de helt store. Men Porsche-bandens gøren og laden i Skive har i en årrække været med til at gøre byen mindre tryg. I det lys skal tilfredsheden med dommene også ses, mener anklageren.  

- Kilomæssigt er det ikke en voldsomt stor sag. Men det er en sag, der har haft en stor betydning for Skive. Det er en gruppering, der har fyldt meget i byen. På den måde har det været en vigtig sag, siger Lise Hebsgaard. 

De fire dømte mænd er i alderen mellem 21 til 29 år og kommer alle fra familier med mellemøstlig baggrund. 

Forsvarer: Min klient er meget skuffet

Den ene af sagens fire forsvarere, Adam Henning-Bengtson fortæller, at hans klient havde håbet på en helt anden dom. 

- Den korte version er jo, at det ikke var det, vi håbede på. Der var jo en forhåbning om en frifindelse i sagens hovedforhold, siger Adam Henning-Bengtson.

Han har under sagen været forsvarer for 29-årige Jihad Ismaiel, der fik syv år og to måneders fængsel i sagen. 'Hovedforholdet' er det af sagens tyve anklagepunkter, der beskriver, hvordan de fire dømte i forening solgte kokainen - typisk via mellemmænd - til en lang række kunder i og omkring Skive. 

quoteHan var meget skuffet og derefter ked af det. I takt med at realiteterne gik op for ham.

Adam Henning-Bengtson, advokat for Jihad Ismaiel

I forhold til strafudmålingen er det sagens alvorligst punkt, som også har trukket op, da de fire dømte skulle have udmålt en straf af retten. 

- Min klient er skuffet. Først og fremmest. Det må være den rigtige betegnelse. Han var meget skuffet og derefter ked af det. I takt med at realiteterne gik op for ham. I forhold til at nu begynder det at se alvorligt ud i forhold til resultatet af dommen, siger Adam Henning-Bengtson. 

Den 29-årige Jihad Ismaiel fandt dog, efter den første skuffelse havde lagt sig, en trøst i, at ankemuligheden eksisterer endnu, forklarer hans advokat. Jihad Ismaiel er en af de tre, der ankede dommen på stedet. I forhold til en ankesag i Landsretten siger advokaten:

- Der er uenighed om nogle faktiske omstændigheder. Jeg skal læse dommen og dommens konklusioner i forhold til, hvad retten helt specifikt ligger til grund. Men umiddelbart var der nogle elementer i forhold til de faktiske omstændigheder, som vi i hvert fald ikke er enige i. Det betyder jo, at så er der kun en vej frem, og det er, at det skal prøves igen, og det bliver i landsretten, siger Adam Henning-Bengtson. 

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien 112.