Thulesen Dahl og Vermund står klar med åbne arme: - Der er altid plads til Inger

Inger Støjberg er færdig som næstformand i Venstre, men ikke færdig i politik.

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har plads i partigruppen til Inger Støjberg, hvis hun skulle forlade Venstre.
Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har plads i partigruppen til Inger Støjberg, hvis hun skulle forlade Venstre.
Foto: TV 2

Inger Støjberg er færdig som næstformand i Venstre, men understreger på Facebook, at hun ikke er færdig med politik.

Og hun har flere muligheder for at prøve sig af i andre af de borgerlige partier, skulle hun få de lyster.

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige byder den detroniserede næstformand velkommen.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at der er et en-til-en-sammenhæng mellem det Støjberg står for, og det Dansk Folkeparti står for.

- Hun er selvfølgelig velkommen. Vi har i politik brug for rugbrødspolitikere, men også brug for folk, der kan sætte tingene lidt skarpt op. Inger kan det sidste, og har hun ønske om, at komme over til DF, så kan hun det, siger han.

Pernille Vermund mener, at Inger Støjberg lige skal finde sine ben, og diskussionen for nu ikke er relevant. Men siger samtidig:

- Der er altid plads til Inger i Nye Borgerlige. Det her viser, at det hele tiden har handlet om politik og ikke om rigsretten. Jakob Ellemann har ventet på en kærkommen anledning til at komme af med Inger, siger Vermund, der ikke er imponeret over Venstre-formandens ledelse det sidste år:

- Venstre har haft en formidabel evne til at stille sig det forkerte sted i den ene politiske sag efter den anden. Det ville være Komiske Ali at sige, at han klarer det godt, siger Vermund.

Vermund og Thulesen Dahl: En svækket blå blok

Kristian Thulesen Dahl er ikke i tvivl om, at Støjbergs exit besværliggør Dansk Folkepartis muligheder for at samarbejde med Venstre.

- I Dansk Folkeparti har vi sat vores lid til Støjberg. Det risler os DF'ere koldt ned ad ryggen, at hun må gå af. Ifølge hendes opslag på Facebook ikke kun på grund af en eventuel rigsretssag, men også politiske uoverensstemmelser. Det får os til at tænke om Venstre placerer sig et andet sted i udlændinge- og værdispørgsmålet, siger Thulesen Dahl.

Vermund ser også flere sten på vejen i et Venstre uden Støjberg i en prominent position.

- Det svækker Venstre fatalt, når Jakob undsiger Støjbergs poltiske linje, for han undsiger også Venstres medlemmer og de borgerlige partier, der ellers skulle bakke op om Venstre.

Støjberg er overrasket

I Facebook-opslaget, hvor Støjberg annoncerer, at hun trækker sig som V-næstformand forklarer hun, at Jakob Ellemann bad hende om at gå af - blandt andet på grund af Ellemanns manglende tillid til Støjbergs linje i en række politiske sager.

Hun skriver også, at hun er overrasket over, at sagen er endt, hvor den er.

Inger Støjberg blev valgt som næstformand i september sidste år.

Vanskeligheder gennem længere tid

Forretningsudvalget i Venstre skriver i en fælles udtalelse, at samarbejdet mellem Inger Støjberg og V-formand Jakob Ellemann-Jensen er uopretteligt brudt sammen.

I udtalelsen lyder det, at der "igennem længere tid har været vanskeligheder med samarbejdet".

- Det er en umådelig trist situation, Venstre står i. Vi må konstatere, at der igennem længere tid har været vanskeligheder med samarbejdet mellem Venstres formand og Venstres næstformand, og der er ikke længere tillid mellem de to. Derfor er samarbejdet uopretteligt brudt sammen, lyder det.

Ifølge forretningsudvalget har man dog konstateret, at der ikke er tale om en "generel politisk uenighed mellem de to".

Det er Stephanie Lose, Jens Ive og Peter Gæmelke, der på vegne af udvalget er kommet med udtalelsen. Lose er formand for Danske Regioner, Ive er borgmester i Rudersdal Kommune, og Gæmelke er landmand.