Thise frygter sukkerafgift

Regeringen barsler med en forhøjelse af sukkerafgiften og overvejer at lade den ramme blandt andet mejeriprodukter tilsat sukker.

Poul Pedersen, mejeribestyrer i Thise, bider negle - han frygter, regeringens forhøjelse af sukkerafgiften vil ramme hans forretning og den yoghurt, Thise producerer:

- Med priser på måske mere end 20 kroner per karton, kan jeg frygte, vi kun kommer til at producere halvdelen af den mængde frugtyoghurt vi gør i dag.

Regeringen og Enhedslisten har lagt op til at udvide den nuværende sukkerafgift på chokolade- og sukkervarer til en generel

fødevareafgift. Målet er at inddrive 1,2 mia. kr. til statskassen.

DI: Syv ud af ti vil skulle fyre

Ifølge Dansk Industri forventer syv ud af ti virksomheder, der laver fødevarer med sukker , at de skal fyre folk på grund af den nye og bredere afgift. Tallene bekymrer tidligere Venstre-skatteminister Kristian Jensen. Han stod i spidsen for den stigning på fedtafgift der blev indført for et halvt år siden, og som har fået den konsekvens, at forbrugerne i dag køber langt flere udenlandske fedtprodukter.

- Man er nødt til at lære af de ting der sker, og fedtafgiften var ikke det mest geniale, vi gennemførte. Vi har kunnet se store negative virkninger for handelen, og det synes jeg man skal lære af, siger Kristian Jensen.

Intet konkret endnu

Men regeringen står fast - sukkerafgiften vil blive både større og bredere - men detaljerne, er langt fra på plads.

- Det er alt for tidligt at sige noget om den konkrete model endnu. Den ligger simpelthen slet ikke fremme, og derfor skal man som politiker passe på med at være alt for angrebslysten, når man ikke kender den endelige model, siger Simon Kollerup, socialdemokratisk medlem af Folketingets skatteudvalg.

Den nye sukkerafgift træder i kraft til nytår. Hvordan den nøjagtig bliver skruet sammen, bliver endelig vedtaget til efteråret.

Som forslaget ser ud lige nu vil det ramme fødevarer som marmelade, youghurt og syltede rødbeder særlig hårdt: