Terkel lever af fortiden - og der er masser af fund at tage fat i

I Brårupgade i Skive ligger Museum Sallings arkæologiske afdeling. Her arbejder arkæologer med at bringe fortiden frem i lyset.

Man kan godt risikere at få jord under neglene, hvis man er med Terkel Bannet fra Museum Salling arkæologiske afdeling på arbejde.

- Jeg er felt arkæolog. Jeg kan rigtig gode lide at være ude og grave, siger arkæologen. 

For Terkel Bannet er netop gravearbejdet noget af det mest essentielle i arbejdet som arkæolog.

quoteDet bliver en livsstil. Jeg siger, at det går i blodet.

Inge Kjær Kristensen, samlingschef, Museum Salling

- Alt hvad vi laver her i huset, har et afsæt i noget ordentligt materiale, og det laver vi jo selv, når vi graver. Så jo bedre vi graver, desto bedre slutresultat, fortæller han.

- For mig er selve udgravningsprocessen og selve indsamlingen af data noget af det aller vigtigste i den her proces, fortsætter han.

Lige for tiden graver Terkel Bannet under Skives ældste bygning nemlig Gammel Skivehus. Og det kan sagtens være en stor udfordring, selv for en garvet arkæolog.

- Det er bare et betongulv, og man aner ikke hvad man er oppe imod, det kommer først undervejs. Det er en lang læringsproces, og det er det hver gang, jeg er ude og grave, siger han.

Dille bidrager til flere fund

Hver gang arkæologerne får jord under neglene i arbejdet med at grave sig ned i fortiden, ender fundene som bunker af papirarbejde. 

Museum Sallings arkæologiske afdeling har ti ansatte, og mere end 65.000 genstandsnumre, der har ført til 1000 udgravningsrapporter og en halv million oldsager.

Og med så mange levn fra fortiden at holde styr på, er det vigtigt med passion. 

- Det bliver en livsstil. Jeg siger, at det går i blodet, siger Inge Kjær Kristensen, der er samlingschef på Museum Salling.

En helt særlig grund til at der bliver ved med at komme flere og flere fortidsobjekter at tage sig af, er, at det er blevet meget populært med metaldetektorere. 

- Fundene er med til at tegne et helt nyt billede af yngre jernalder, middelalder og vikingetid, det er meget spændende, siger Inge Kjær Kristensen.

- De finder rigtig, rigtig mange fine ting, fortsætter hun.