Svag tysk økonomi påvirker vestjyske virksomheder

En Glyngøre-virksomhed har aflyst planer om udvidelse i Tyskland, efter landet er gået i stå med væksten.

Karsten Larsen og Flem Trim kan rimelig hurtigt afmåle, hvordan tendensen er i de forskellige industrier.
Karsten Larsen og Flem Trim kan rimelig hurtigt afmåle, hvordan tendensen er i de forskellige industrier.
Foto: Kasper Riis Kristensen, TV MIDTVEST

Dampen er ved gå af det store tyske vækstlokomotiv, som ellers har buldret derudaf de seneste fem år.

De nyeste tal for den tyske økonomi viser markante svaghedstegn, og det påvirker også lokale virksomheder her i landsdelen.

I Glyngøre har virksomheden Flex Trim aflyst en ellers planlagt udvidelse i Stuttgart.

- Det er simpelthen, fordi vi allerede i slutningen af sidste år kunne mærke, at industrien buldrede ikke af sted som tidligere. Det er en tendens, der er fortsat, siger Karsten Larsen, salgs- og produktionsansvarlig hos Flex Trim A/S.

Afmatningen hos den store nabo i syd tvinger dem til at kigge andre veje for at holde væksten oppe. 

- Vi producerer værktøj, og det bliver brugt i produktion, og når produktionen går ned, så bliver der bare brugt færre værktøjer. Så vi kan rimelig hurtigt afmåle, hvordan tendensen er i de forskellige industrier, siger han.

Alvorlig situation

Den tyske økonomi har ellers buldret af sted de seneste fem år. I den periode er økonomien vokset med mindst halvanden procent, men i andet kvartal af 2019 faldt væksten med 0,1 procent.

Detusche Bank forventer nu kun en vækst på 0,3 procent i hele 2019. 

- Nu er situationen i Tyskland blevet ganske alvorlig. Vi har set en tilbagegang i den tyske industri gennem det seneste år. I starten troede man kun, det var i bilindustrien, og at det var nogle forskellige midlertidige faktorer, der spillede ind, siger Kent Damsgaard, direktør i Dansk Industri.

Hos jernstøberiet Vald. Birn i Holstebro har konsekvensen allerede været stor. Her skal 15 procent af medarbejderstaben fyres på grund af en kraftig nedgang ordrerne hen over sommeren. 

- 120.000 arbejdspladser i Danmark har vi kun, fordi vi sælger vores varer og services til Tyskland, så Tyskland betyder utrolig meget for Danmark, siger Kent Damsgaard.

Ifølge Udenrigsministeriet sker cirka en femtedel af både den danske import og eksport inden for rammerne af den dansk-tyske samhandel.

Den største nedtur i Forbundsrepublikken Tysklands historie var i 2009, da væksten faldt med 5,1 procent.

2:15