Student og SOSU-assistent på samme tid: Christina er den første i Danmark

Christina Dittmer Sadolin er den første i Danmark til at få et eksamensbevis med titlen som både student og social- og sundhedsassistent.

1:52
Christina Dittmer Sadolin har fået en EUX-studenterhue med gråt bånd og rød kant for sin 4,5 år lange uddannelse.
Foto: Privatfoto

Torsdag fik Christina Dittmer Sadolin fra Balling som den allerførste i Danmark en studenterhue på hovedet for at have afsluttet EUX Velfærd. Det er en uddannelse, som nu gør hende til student og faglært social- og sundhedsassistent på én og samme tid.

- Jeg har altid ønsket at tage en gymnasial uddannelse, men SOSU har også tiltrukket mig, fordi jeg gerne vil have med mennesker at gøre, så her fik jeg lidt begge mine drømme opfyldt, siger 21-årige Christina Dittmer Sadolin.

Hun har sammen med fire andre fået undervisning på Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg og Skive Gymnasium, men på landsplan er der 77 studerende, der afslutter uddannelsen i løbet af den næste måned.

- Der har været lidt tumult, fordi vi har været de første, så vi har været lidt prøvekludene, men alt i alt er det gået godt, og det har været spændende, siger dem nyudklækkede student.

Mere uddannelse eller arbejde?

EUX Velfærd kombinerer teori og praksis fra uddannelsen til social- og sundhedsassistent med gymnasiale fag, og det betyder, at Christina Dittmer Sadolin både kan få job i sundheds- og ældreplejen eller læse videre.

- Hun kan gå ud at få et almindeligt arbejde nu med en flot, flot faglig baggrund som assistent, og hun kan samtidig, når hun får lyst til det tage en længere videregående uddannelse, siger Jakob From Høeg, der er direktør for Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg.

Han tror, at de nye EUX Velfærd-studenter kommer til at gøre en positiv forskel for sundheds- og ældreområdet, fordi de med de klassisk uddannede social- og sundhedsassistenter tilsammen dækker en bredere faglighed.

- De får nogle flere muligheder, når de kommer ud, fordi de har nogle flere kompetencer bredere forstået. Det kan være, der er nogen, der bliver specialister inden for deres område eller kommer til at sidde på en koordinator- eller lederfunktion, siger direktør Jakob From Høeg.

Job sikret før afslutning

For Christina Dittmer Sadolin venter det første job som færdiguddannet lige om hjørnet. Allerede inden huen kom på, havde hun sikret sig en fast stilling som social- og sundhedsassistent i Møldrup Hjemmepleje. Hun kan dog ikke afvise, at hun får lyst til at læse videre på senere tidspunkt.

- Lige nu tror jeg bare, at jeg skal være assistent i et par år, og så må jeg finde ud af det, siger hun.

Fra Christina Dittmer Sadolins nu tidligere skole er der stor opbakning til hende og hendes studiekammerater.

- Hun er skidedygtig, så vi er stolte af at sende en som hende og hendes kollegaer ud i dag, siger direktør for Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg, Jakob From Høeg.