Storbrand i Roslev ulmer stadig: - Det kommer til at tage lang tid

Slukningsarbejdet i de gamle lagerbygninger fortsætter, og her på dag to står brandmændene over for en ny udfordring.

Brandfolkene koncentrerer sig fredag om at få styr på branden i tre gamle siloer. Den ene ses på billedet. Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Et døgn efter at branden startede, er der stadig flammer på Hesthøjvej i Roslev.

Torsdag handlede brandfolkenes indsats primært om at begrænse skaderne på lagerbygningerne og ikke mindst forhindre branden i at sprede sig yderligere.

I løbet af natten er branden blevet holdt i skak, og her på andendagen af brandslukningen er fokus så rettet opad - mod tre store siloer, der er fyldt med træspåner.

- Det kommer til at tage lang tid. Når vi har med træspåner at gøre, kan en brand strække sig over utrolig lang tid. Hvis vi ender med at skulle tømme alle tre siloer, kan det blive en rigtig lang og besværlig affære, siger indsatsleder Jan Nygaard Christensen fra Nordvestjyllands Brandvæsen.

Læs også Stor brand i møbelfabrik: Beredskabsstyrelsen indsat for at hjælpe

Ud over at det i sig selv er besværligt at fjerne store mængder træspåner, så kan processen med at slukke gløderne i siloerne også ende med at blive farlig.

- Det er svært at have med spåner at gøre, og hvis man er uheldig, kan der ske en støveksplosion, fortæller Jan Nygaard Christensen.

Brandvæsenet vil i løbet af fredag formiddag vurdere, om det er nødvensigt at tømme alle siloerne.

Nordvestjyllands Brandvæsen får i dag fortsat assistence af Nordjyllands Beredskab. Branden i Roslev er dog under kontrol, og der er ikke længere fare for forgiftning på grund af røgen.

Hvad er en støveksplosion?

 • Støv er eksplosionsfarligt, fordi det består af findelt materiale, som har en meget stor overflade eller volumen.
 • Når en antændelseskilde (som varme eller en gnist) møder en støvet atmosfære, er der store mængder brandbart materiale i luften, som ilden kan sprede sig over med eksplosionsagtig hast.
 • En lille støveksplosion kan forplante sig på et splitsekund.
 • En typisk støveksplosion sker over to omgange:
  • Når støv hvirvles op og kommer i nærheden af en tændkilde, opstår første eksplosion – den primære.
  • Trykbølgen fra den primære eksplosion, hvirvler støv op i et større område, og føder derved brændstof til en ny eksplosion. De sekundære eksplosioner er tit de farligste.

   Kilde: Tryg.dk

Læs også Fare for forgiftning efter storbrand i Roslev