Stor rift efter datamatikere: Helena fik to jobtilbud uden eksamenspapirer

Erhvervsakademi Dania oplever, at efterspørgslen efter datamatikere er større end udbuddet.

Unge, der kan udvikle og vedligeholde IT-systemer og apps, er i høj kurs hos de danske virksomheder.

Det oplever de på Erhvervsakademi Dania i Skive, hvor man blandt andet uddanner datamatikere.

Én af de unge, der har den eftertragtede titel, er 24-årige Helena Madsen fra Glyngøre.

I dag var hun oppe til sin sidste eksamen og kan altså officielt kalde sig datamatiker. Det var kun den sidste brik, der manglede, for jobbet er allerede sikret. 

Kun to uger inde i sin praktik ved virksomheden DEIF, der laver styringer til generatorer på blandt andet skibe og boreplatforme, blev Helena Madsen kaldt ind på chefens kontor.

Her blev hun opfordret til at søge job som softwaredesigner i virksomheden. Hun endte med at få tilbudt to forskellige stillinger, halvanden månede før eksamenspapiret var i hus.

- Det var et kæmpe selvtillidsboost at være så eftertragtet. Det kom bag på mig, fortæller Helena Madsen.

Opsøger studerende på forhånd

Ifølge Erhvervsakademi Dania er det en generel tendens, at virksomhederne har travlt med at få fat i de unge datamatikere.

quoteJeg havde ikke regnet med, at jeg ville stå med to jobmuligheder, inden jeg var færdig. Det er helt sindssygt.

Helena Madsen, datamatiker. 

Nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet viser, at 90,6 procent af de datamatikere, der blev færdiguddannet i Skive i 2017, er i job eller i gang med en videregående uddannelse. 

Ove Thomsen, der er uddannelsens studiekoordinator på Erhvervsakademi Dania, fortæller, at det skyldes, at der er et godt match mellem datamatikere og virksomhederne i det midt- og vestjyske. 

- Vi oplever, at jobmulighederne er rigtig gode, for efterspørgslen er større end udbuddet. De bliver opsøgt af virksomheder, inden de er færdiguddannede. Knap halvdelen af de studerende, der dimitterer nu, ved allerede, hvad de skal på mandag, fortæller han. 

Men selvom der er rift om datamatikerne fra Skive, er det ifølge Ove Thomsen ikke muligt at optage flere studerende. Det skyldes, at uddannelsen har et loft over, hvor mange studerende de må optage.

Vil gerne optage flere 

- Jeg synes, det er fantastisk for dem, der dimitterer, at der er så mange jobmuligheder, men jeg synes også, det er ærgerligt, at vi ikke kan få lov til at uddanne nogle flere, siger Ove Thomsen. 

Helena Madsen har ikke fortrudt, at hun valgte uddannelsen. Allerede da hun skulle søge praktikplads, kunne hun mærke, at der var godt arbejde at få. 

- Jeg havde hørt om, at det var nemt at få arbejde, men jeg havde ikke regnet med, at jeg ville stå med to jobmuligheder, inden jeg var færdig. Det er helt sindssygt, siger hun. 

Erhvervsakademi Dania udbyder videregående uddannelser og efteruddannelser i Grenaa, Hedensted, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive og Viborg. 

I alt har erhvervsakademiet 25 videregående uddannelser inden for buisness, sundhed, oplevelse, marketing, teknologi og administration. 

Datamatiker

0:33
I dag bliver et nyt hold datamatikere uddannet på Erhvervsakademi Dania i Skive, og de er i høj kurs hos de midt- og vestjyske virksomheder.