Stedfar sendte politiet på sporet af mishandling og voldtægt

Voldtægt, mishandling og frihedsberøvelse. Det er nogle voldsomme anklagepunkter, der er rejst mod fem personer ved Retten i Viborg.

En sag mod fem personer er mandag begyndt ved Retten i Viborg. Fire mænd og en kvinde med en alder på 19 til 28 år.

Sagen begyndte i marts 2019, hvor stedfaren til én af de tiltalte - en 23-årig mand - havde kontaktet politiet. Dagen forinden havde han besøgt et hus i Højslev øst for Skive, hvor stedsønnen boede. Her havde han set en ung kvinde, som var tynd og havde blå mærker.

Så politiet kørte derud. I begyndelsen blev døren ikke åbnet, men efter et par minutter kom en 28-årig og den 23-årige stedsøn ud. I huset fandt politiet også den førnævnte kvinde, en 19-årig kvinde og en 26-årig mand. De fire personer blev alle anholdt og sigtet for frihedsberøvelse.

Snavset med bare fødder

Kvinden virkede på betjentene underernæret. Hun var kronraget, havde hverken sko eller strømper på og var snavset og beskidt.

Hun blev taget med på stationen og skulle undersøges og afhøres af retsmedicinske eksperter.

Døren til køkkenet var låst, og nøglen havde den 28-årige mand. På hans værelse fandt politiet ved ransagning blandt andet luftgevær og hardball-pistoler.

Tiltale: Grov vold, voldtægt og trusler

Politiets opfattelse er, at den 28-årige mand er hovedgerningsmand. Han har boet sammen med den forurettede kvinde, som han har et barn med. På flere adresser har han slået hende, fået sin hund til at angribe hende og også en enkelt gang voldtaget hende, står det i anklageskriftet.

I alt er der 17 forhold. Den 28-årige er tiltalt i dem alle, mens de fire andre tiltalte i forskelligt omfang - ifølge anklageskriftet - har deltaget i den voldelige adfærd over for den unge kvinde.

Vidne havde oplevet lignende

Der ligger et omfattende politiarbejde forud for retssagen. I den forbindelse er de forskellige tiltaltes bopæle blevet ransaget, ligesom familiemedlemmer og andre bekendte er blevet afhørt. Det samme er en tidligere kæreste til den 28-årige, som også oplevede at blive voldtaget, slået og holdt indespærret. Så sagens første fire forhold vedrører hende.

Nægter og erkender delvist

De tiltalte nægter sig skyldige i flere af forholdene, men erkender nogle af de faktuelle omstændigheder i nogle af forholdene. Det kan være et slag eller et spark.

Egentlig skulle mandagens retsmøde gå med afhøring af den 28-årige, men han ønskede ikke at uddybe sine forklaring fra grundlovsforhør og politiets afhøring. Derfor læste specialanklager Pia Koudahl hans og en 26-årigs forklaring op i retten.

Som tilhører stod det hurtigt klart, at der var forholdsvis stor uoverensstemmelse mellem anklageskriftet og de to tiltaltes oplæste forklaringer. Blandt andet stjal og løj den unge kvinde - som de boede sammen med den dag, politiet kom i marts sidste år - ligesom hun ifølge den 28-årige ikke hjalp til og i vid udstrækning selv valgte at isolere sig og leve, som hun gjorde.

Der er afsat syv retsdage til sagen, og der forventes dom den 3. februar.