Soldater risikerer hudkræft på missioner

60 soldater, der alle har været udsendt i lande med høj varme og sol, blev i dag screenet for hudkræft på Skive Kaserne.

Stig Bukh-Eriksen har været udsendt i henholdsvis Kosovo og Afghanistan - begge steder med hård varme og sol. I dag blev han screenet for potentielle kræftsygdomme.
Stig Bukh-Eriksen har været udsendt i henholdsvis Kosovo og Afghanistan - begge steder med hård varme og sol. I dag blev han screenet for potentielle kræftsygdomme.
Foto: Allan Ødegaard

Der findes mange farer, når danske soldater er udsendt på mission. En af de hidtil oversete og mere langsomme dræbere er hudkræft. Derfor fik et hold soldater fra Skive Kasserne i dag besøg af en hudlæge. En af dem, der lagde vejen forbi, var Stig Bukh-Eriksen, der er gruppefører for ingerniørregimentet i Skive. Han har gennem sin militærtid været udstationeret i både Kosovo og Afghanistan. 

2:01
Der findes mange farer, når danske soldater er udsendt på mission. En af de hidtil oversete og mere langsomme dræbere er hudkræft. Derfor fik et hold soldater fra Skive Kasserne i dag besøg af en hudlæge.

- Afghanistan er et meget varmt sted. Der kan temperaturen let nå 45 grader i skyggen, så der var knald på. I Kosovo var der også ganske varmt – især om sommeren, hvor temperaturen lå et sted mellem 30 og 35 grader, siger Stig Bukh-Eriksen, der under sine udsendelser hurtigt opgav at bruge det bedste værn mod solens stråler. Nemlig solcremen:

- Man begyndte hurtigt at svede, og så løb solcremen ned i øjnene, og det sveg. Jeg fik ret hurtigt væk fra solcremen, og det var måske dumt set i bakspejlet, siger Stig Bukh-Eriksen.

Langt højere UV-indeks end i DK

I takt med at flere danske soldater er udsendt på mission i egne, hvor solen banker ned, har lægerne nu fået øje på en hidtil ukendt risiko ved at være udsendt soldat.

- Nogle steder – eksempelvis oppe i de afghanske bjerge – kan UV-indekset være over tyve. Det vil sige, at en mand med skandinavisk hud kan opholde sig til et-to minutter udendørs i middagssolen uden at blive forbrændt, siger Rikke Bech, afdelingslæge,  Hud- og Kønssygdomme, Aarhus Universitetshospital.

Til sammenligning er UV-indekset i Danmark på en almindelig sommerdag fire til seks. At risikoen er reel ved man fra tidligere FN soldater, der for eksempel har været i Afrika.

- De kunne komme hjem med hud, der 20-30 var sået helt til med hudkræft. Men hudkræft er noget, der kan forebygges. 95 af alle tilfælde af hudkræft og modermærkekræft kunne faktisk undgås, hvis ikke man var blevet forbrændt. En mulighed for soldaterne kunne også være at få skygger på deres hjelme, men det skal nok overvejes lidt, siger Rikke Bech.

Heldigvis slap gruppenføreren Stig Bukh-Eriksen med skrækken. 

- Jeg slap gennem nåleøjet. Der var ingenting, men lægen havde dog en løftet pegefinger i forhold til solcreme, som jeg ikke er god til at få brugt. Det er nogle lette forholdsregler, man kan tage sig, så det skal bare blive en rutine at gøre det, siger Stig Bukh-Eriksen.

Modermærkekræft er potentielt dødeligt, men kan i følge lægen helbredes, hvis det bliver opdaget i tide.