Skolehest hos Ørslevkloster Børneunivers: - Den giver dejlig ro i kroppen

Skolehesten Sif er tilknyttet Ørslevkloster Børneunivers. Den er med til at skabe ro hos eleverne.

Hesten hedder Sif, læreren Mette og eleven Jeanette. Sif er en del er Ørslevkloster skole, og bringer ro hos eleverne i en hård hverdag.
Hesten hedder Sif, læreren Mette og eleven Jeanette. Sif er en del er Ørslevkloster skole, og bringer ro hos eleverne i en hård hverdag.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Syv år. Så længe havde Mette Damm Bak sin far.

- Dengang var det ikke noget, man snakkede om eller fik hjælp til, siger hun om sin fars dødsfald.

Siden er hun blevet lærer ved Ørslevkloster Børneunivers, og her har erfaringer fra barndommen ledt til et nyt initiativ. 

- Dengang havde jeg hestene, jeg kunne være sammen med. Og de gav mig en ro og en mulighed for at få det bedre indeni, siger Mette Damm Bak.

- Og jeg havde egentlig tænkt, at det var noget pjat, men det er jo faktisk rigtig nok, at hestene kan gøre noget for os. Jeg så, at man kunne uddanne sig indenfor dette emne, og så foreslog jeg det for skolelederen, fortsætter hun. 

Det forslag har resulteret i, at hesten Sif nu er tilknyttet Ørslevkloster Børneunivers, og på den måde kan den hjælpe til at bringe ro hos nogle af de elever, der har det svært.

- Vi har en gruppe børn, som vi skal tilgodese. Og hvis vi kan tilgodese nogen med en hest, så synes jeg, det er en rigtig god ide, siger Inga Kaastrup, der er skoleleder ved Ørslevkloster Børneunivers.

Derfor var hun ikke i tvivl, da Mette Damm Bak foreslog at få en uddannelse indenfor heste. 

- Når vi har en lærer, der brænder for noget, så smitter det jo af på eleverne, siger Inga Kaastrup. 

Hesten hjælper barnet til at åbne op

Grunden til, at det især er udfordrede børn, der kan få gavn er hesten, er, at hesten kan hjælpe børnene med at finde en indre ro.

- Når man vil tage en snak med et barn, der har noget, der tynger, kan det tage lang tid at komme ind til kernen. Og det er her, hestene kommer ind i billedet. De kan hjælpe med at finde ro, siger Mette Damm Bak. 

- Det kan godt være, at jeg synes, at barnet ser roligt ud. Men det er ikke sikkert, at barnet er roligt indeni. Men det kan hesten hjælpe med at fortælle mig, og så kan jeg spørge mere ind, fortsætter hun. 

Hun fortæller, at det blandt andet er hestens rolige væsen og langsomme vejrtrækning, der kan hjælpe børnene med at finde ro.

At have hesten til at koncentrere sig om, mens man taler om noget svært, kan også være en fordel.

På den måde bliver samtalen ikke så intens, som hvis eleven og læreren sad alene bag en lukket dør. 

Projektet er taget godt imod

Selvom projektet er utraditionelt, er det blevet taget godt imod.

- Det fungerer rigtig godt. Børnene er begejstrede, forældrene er begejstrede. Så alt nyt vi kan hive ind, det skal vi gøre, siger skoleleder Inga Kaastrup. 

Også blandt eleverne er skolehesten Sif populær. 

- Jeg tænkte, at det ville være meget hyggeligt. Bare at gå rundt med hesten og snakke lidt, siger Jeanette Inger Schack Thuesen, der går i 5. klasse på Ørslevkloster Skole. 

- Det giver en meget dejlig ro i kroppen i stedet for, at man skal rende rundt og være stresset, fortsætter hun. 

Udover at have taget uddannelsen, der kvalificerer hende til at arbejde med heste og skolebørn, har Mette Damm Bak også skrevet to bøger om islænderheste.

1:51
På skolen i Ørslevkloster har de nu fået en skolehest. Her skal Islænderhesten Sif også hjælpe skolebørn, der har det lidt svært.