Skoleelever kan risikere eksamen trods manglende undervisning

På Åkjærskolen i Skive har eleverne i 8. klasse mistet næsten halvdelen af deres undervisning i valgfag, men alligevel skal de til eksamen.

For første gang skal 8. klasser i år til eksamen, men der er opstået problemer i forbindelse med de pratiske valgfag.

Selvom flere elever har mistet op mod halvdelen af deres undervisning i valgfag som musik og madkundskab, så holder undervisningsministeriet fast i, at eleverne stadig skal eksamineres i fagene.

- Her i kommunen synes vi, det er vigtigt, at de får en god oplevelse med deres første eksamen, og det, vi frygter, er, at børn og forældre føler, at vi har kastet dem ud i en panikløsning, fortæller Lars Kirk, der er skoleleder på Åkjærskolen i Skive.

Han mener, at den rigtige løsning vil være at overføre en standpunktskarakter, ligesom man gjorde med 9. klasserne i sommer.

Selvom corona har været en stor forhindring, så har skolerne stadig skulle stille virtuel og fjernundervisning til rådighed, også i valgfagene.

- Det morer jeg mig en lille smule over, for virtuel og praktiskfaglig i samme sætning, det passer ikke så godt sammen, smiler skolelederen.

Eksamen bør aflyses

Claus Hjortdal er formand for Skolelederforeningen, og han mener, at de i undervisningsministeriet må have dårlig hukommelse, hvis de stadig mener, eleverne skal op i en helt almindelig eksamen. 

Ifølge ham blev der dengang sagt, at man skulle undervise, så godt man kunne, ved hjælp af fjernundervisning, og der var fuld accept af, at man ikke kunne komme over hele pensum, eller måske var nødt til at droppe mindre vigtige fag som valgfagene.

- Vi har børn, der er usikre i dag, og jeg skal da love for, at de nok skal blive endnu mere usikre, hvis de skal op i et fag, hvor de ikke har fået undervisning nok. Det bliver også ubehageligt for lærerne at skulle have børnene op i noget, de ikke har undervist nok i, så alt i alt bliver det en dårlig løsning det her, siger Claus Hjortdal.

Formanden for Danske Skoleelver, Esther Vyff Petersen, vil også gerne have genovervejet mulighederne omkring eksamen, og i går den 30. september fik hun via et opslag på Twitter børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theill til at åbne for debat.

TV MIDTVEST har selv forsøgt at få en udtalelse fra børne- og undervisningsministeren i dag, men det har ikke været muligt.

Hvis der ikke bliver ændret på reglerne, så kan 8. klasserne på Åkjærskolen se frem til eksamen i deres valgfag til januar.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Uddannelse.