Skive-gruppe glad for rapport om atomaffald

En ny rapport viser, at det er sikrest at bevare atomaffald ovenpå jorden i stedet for under jorden. Det har skabt glæde i Skive.

Folketinget besluttede tilbage i 2013, at alt Danmarks atomaffald skulle placeres et sted i landet. Siden har debatten om en placering kørt. Ifølge en ny rapport udarbejdet af Cowi og Dansk Dekommissionering vil det koste 1,55 milliarder kroner at vælge et mellemlager ovenpå jorden, mens et slutdepot under jorden vil koste mellem 314-619 millioner kroner.

I Skive har protestgruppen MORAS kæmpet i årevis for et mellemlager over jorden.

- Jeg kan ikke se andet end, at det tegner rigtig godt for os. Der er ikke noget i rapporten, der siger, at det ikke kan lade sig gøre med en placering oven på jorden. Jeg håber med den her rapport, at man har fået et endnu stærkere beslutningsgrundlag for at træffe det, der er den eneste rigtige beslutning – at etablere et mellemlager over jorden, så vi kan holde øje med det, siger Bent Dyhrberg.

Selvom det vil være dyrere at opbevare affaldet på et mellemlager over jorden, som man gør her i Holland, mener Bent Dyhrberg, at det er den eneste rigtige løsning.

- Det er jo peanuts, og det er jo peanuts i forhold til det vanvidsspil, vi kan komme ud i med vores grundvand, så jeg er helt sikker på at politikerne vil vælge den miljømæssige forsvarlige løsning. 

I følge en ny rapport vil det koste godt halvanden milliard at opbevare det danske atomaffald over jorden.

 

Borgmester: Se bare på Høfde 42

Det såkaldte mellemlager vil stå oven over jorden, hvor atomaffaldet skal opbevares i 100 år, inden skal graves ned. Og selvom løsningen er dyr, skal man ifølge borgmester i Skive Kommune, Peder Christian Kirkegaard, ikke spare eller tage chancer.

- I det her tilfælde nej - beregningerne siger, at det maksimalt vil koste 10 millioner kroner om året i 100 år. Man kan bare spørge ved Høfte 42, hvad det vil koste at lave en større oprydning. Så i det her tilfælde nej - den sikre løsning er at vælge den placering, hvor vi ved hvor affaldet, siger Peter Christian Kirkegaard.

Politikerne skal tage stilling til sagen i løbet af 2017.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Miljø.