Sjællændere har ni måneders ventetid på fertilitetsbehandling – nu valfarter de til Skive

Fertilitetsklinikken i Skive oplever stor fremgang i antallet af patienter. Ikke mindst patienter fra Sjælland finder vej til Salling, hvor ventetiden er betragteligt kortere.

Hvis man brændende ønsker sig en baby, og ”ægge”-uret tikker, så kan en ventetid på ni måneder virke uoverskuelig. Det kan 32-årige Tanja Madsen fra Sjællands Odde nikke genkendende til.

- Som kvinde har man jo et biologisk ur, og det kan være et langt forløb, så de ni måneder, jeg skulle vente på Sjælland, ville betyde meget for mig, fortæller Tanja Madsen, der samtidig har sygdommen endometriose, som kan gøre det endnu sværere at blive gravid.

quoteVi får mange nye henvisninger hertil. Det er fra hele Danmark, men primært Sjælland.

Betina Boel Povlsen, laboratorieleder, Fertilitetsklinikken i Skive.

Derfor var hun heller ikke i tvivl, da ventetiden på at komme til forundersøgelse i Skive var blot tre uger mod de ni måneder på Sjælland. Heller ikke selvom det kostede en køretur på i alt seks timer hver gang, hun skulle afsted.

- Nogle gange har køreturen været hårdere end andre, men jeg brugte køreturen til at bearbejde det, jeg var igennem og havde fået at vide, siger Tanja Madsen, der har valgt at gå i fertilitetsbehandling med henblik på at blive alenemor.

Ventetiden stiger i Skive

Tanja Madsen er langt fra alene om at tage turen over Storebælt for at komme i fertilitetsbehandling.

- Vi mærker helt klart en tilgang i antallet af nye patienter. Vi får mange nye henvisninger hertil. Det er fra hele Danmark, men primært Sjælland, siger Betina Boel Povlsen, der er laboratorieleder på Fertilitetsklinikken i Skive.

Den øgede tilstrømning af patienter er dog begyndt at have indvirkning på ventetiden i Skive. Her er ventetiden nu 18 uger mod de tre uger, da Tanja Madsen startede i behandling.

quoteJeg blev modtaget som et individ i stedet for et nummer, og det betyder rigtig meget for mig.

Tanja Madsen, 32 år, i fertilitetsbehandling

- Det er sådan set lang tid. For lidt siden lå vi på 6-8 uger, så det er klart en stigning i forhold til, hvad vi plejer, men i forhold til Sjælland er det meget kort, siger laboratorielederen.

Men fortsætter patienterne med at vælte ind, vil der måske komme sjællandske ventetids-tilstande til Skive.

- Vi kan jo se, det stiger lige så stille og roligt, siger Betina Boel Povlsen.

Om det ender ud i en graviditet for Tanja Madsens vedkommende er endnu uvist, men hun har ikke fortrudt sit valg om at vælge Skive og køreturen på de seks timer.

- Jeg synes bestemt, det er det værd på baggrund af den behandling, jeg har fået i Skive. Jeg blev modtaget som et individ i stedet for et nummer, og det betyder rigtig meget for mig, siger Tanja Madsen. 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.