SF-formand: - Vi vil ikke acceptere atomaffald under jorden

Pia Olsen Dyhr afviser, at man bør grave atomaffald ned tæt ved Thise Mejeri. Hendes parti mener, at et lager over jorden er løsningen.

Formanden for Socialistisk Folkeparti, Pia Olsen Dyhr, var i dag på besøg hos Thise Mejeri. På mejeriet har de længe været imod planerne om, at det danske atomaffald skal graves ned - blandt andet tæt på dem. 

Pia Olsen Dyhr blev modtaget med glæde hos Thise Mejeri, og det samme gjorde hendes budskab. 

- SF kommer ikke til at acceptere, at atomaffald bliver gravet ned for bestandigt. Vi vil have, at det skal være et mellemlager, siger partilederen Pia Olsen Dyhr. 

Løsningen er kendt fra Holland, hvor man kan have atomaffaldet i sikrede bygninger - over jorden -  i op til 100 år. 

- Når man graver affaldet ned, så har man ikke længere kontrol over det. Dermed efterlader vi en byrde til vores fremtidige generationer. Det kan vi ikke være bekendt, siger hun videre. 

To steder på Skive-egnen og et sted på Thyholm har i lang tid været i spil til at få et underjordisk slutdepot, men det kommer ikke til at ske, hvis det står til Pia Olsen Dyhr. 

- Det, jeg er optaget af, er, at vi ikke drøner atomaffald rundt i hele Danmark, og derfor kan jeg ikke se, at affaldet skal havne i Skive, siger partiformanden. 

Det er sød musik i Thise Mejeris ører, for selvom atomaffaldet ikke nødvendigvis er livsfarligt, kan det have en meget dårlig effekt på Thise Mejeri, siger direktøren. 

- Psykologisk set er det i hvert fald livsfarligt for Thise Mejeri, siger Poul Pedersen, direktør hos Thise Mejeri. 

Venstres uddannelses- og forskningsordfører Jakob Engel-Schmidt kalder det uklogt af SF at komme med en udmelding, inden eksperternes rapport er offentliggjort. Han vil ikke kommentere sagen yderligere i dag.