Se video: 50.000 skraldespande skæres i stykker

Fire midt- og vestjyske kommuner skal i gang med at sortere affald. Derfor skal 50.000 skraldespande nu skiftes ud.

Se video i bunden af artiklen.
Se video i bunden af artiklen.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I de seneste tre måneder er tusindvis af skraldespande blevet skåret i småstykker i Breum nord for Skive. Fire af landsdelens kommuner er i gang med at skifte skraldespande ud, og det er affaldsselskabet Nomi4s, der står for den opgave.

- Vi knuser dem for at kunne genbruge dem til nye spande. Genbrugsdelen skal helst være så høj som muligt. Vi kører også alt det pap og plastik, vi bruger, til genbrug. Vi har en meget høj genanvendelsesprocent på vores affald, fortæller Michael Christensen, der er projektleder hos affaldsselskabet Nomi4s. 

Selskabet kører mellem 800 og 1000 nye skraldespande hver dag. Processen startede den 2. september og er nu 3000 skraldespande fra at være i mål.

Det er Skive, Lemvig, Struer og Holstebro kommuner, som skal have skiftet skraldespande. Det skal gøres, så borgerne i fremtiden kan begynde at sortere affald. 

Når skraldespandene bliver knust i Breum, bliver de lavet til granulat. Herefter bliver de kørt til en fabrik i Tyskland, hvor de skal genbruges til nye skraldespande, der skal sendes rundt i hele Europa.

- Det er lidt ligesom, når man knuser beton. Det er en masse knive, der skærer det ud til nogle meget fine fraktioner på 2-8 millimeter. Det skal gøres, så det er nemt at smelte om, så man bruger mindst mulig energi på fabrikken, fortæller Michael Christensen.

1:06