Sara og Lærke til DM i SOSU: Det er fedt at vise hvad vi kan

Regionsmesterskaberne i SOSU blev i dag afviklet i Skive. Konkurrencen skal få flere unge til at få øjnene op for faget.

Social- og sundhedsskolen i Skive var i dag omdannet til et plejehjem med to skuespillere som beboere. En vinder i Skills-konkurrence for SOSU'er skulle findes og sendes videre til DM. 

- Det er fedt, at vi kan gå ud på den her måde og vise, hvad vi kan. Måske kan det inspirere andre til at komme og prøve det af, siger SOSU-assistentelev Lærke Birk fra Thisted. Hun deltager sammen med sin studie-kollega Sara Sandholdt.  

Fem hold af SOSU-assistent-elever fra blandt andet Skive og Thisted stillede op til regions-mesterskaberne. 

Et hold fra Nord løb med sejren, men mesterskaber handler ikke kun om at kvalificere sig til DM. Det handler også om stoltheden ved at vise sit fag frem.

- Det vigtigste er, at vi gjorde hvad vi kunne, siger Sara Sandholdt, og bliver bakket op af sin holdkammerat.

quoteDet er fedt, at vi kan gå ud på den her måde og vise, hvad vi kan.

Lærke Birk, SoSU-assistentelev, Thisted

- Det (SOSU-faget red.) er ikke for alle, men nu må vi se, det kan jo være at vi inspirerer nogen, som kommer og prøver det og ender med at elske det, supplerer Lærke Birk. 

Akut mangel

Også på skolen, der afholder regionsmesterskaberne, mener direktør Jakob Høegh, at konkurrencerne bidrager positivt til at promovere SOSU-uddannelsen. 

- Det er med til at styrke vores niveau, og det løfter, det brand vi har, i forhold til omverdenen, siger direktøren for Social- og Sundhedsskolen Skive-Thisted-Viborg

Og der bliver brug for, at mange unge vælger at gå den vej. Allerede i dag har mange kommuner problemer med at skaffe hænder nok, og med fremtidens udsigt til endnu flere ældre, bliver problemet kun mere akut, for hvert år der går. 

Det har for eksempel fået flere kommuner herunder Herning Kommune til at lokke unge med betalt grundforløb på uddannelsen.

Ifølge Lotte Schulz, der er skills-koordinator i SOSU Nord har uddannelsen et dårligt rygte, som skills-konkurrencerne skal gøre op med. 

- Faget rummer så mange elementer, og så rummer det en meget høj faglighed, og det er dét, vi gerne vil være kendt på, siger hun. 

Danske Regioner, FOA, Fællesudvalget for erhvervsrettede velfærdsuddannelser har sammen med Kommunernes Landsforening, og Danske SOSU-skoler det overordnede ansvar for, at DM i SOSU kan gennemføres. Også her understreger Karoline Grønbæk Hansen, at konkurrencen er vigtig.

- Ved DM i SOSU præsenterer dygtige social- og sundhedsassistentelever faget på højeste faglige niveau og på allerflotteste vis over for både offentligheden og for potentielle nye elever, siger hun.