Samarbejde: Kommuner i fælles kamp mod fartplaget Virksunddæmning

Nu vil to kommuner gå sammen om at sænke hastigheden på Virksunddæmningen. Men løsningen kan ligge flere år ude i fremtiden.

Det går for stærkt for mange trafikanter, når de krydser Virksunddæmningen øst for Skive. I weekenden var der en alvorlig ulykke på strækningen, og en nabo til dæmningen har tidligere råbt vagt i gevær. Det gør han nu igen.

- Generelt kører folk alt for hurtigt her. Så der skal gøres noget nu, siger Nikolaj Andersen fra Virksund.

Strækningen fra Højslev i vest til og med Virksunddæmningen er én af politiets otte fokusstrækninger i Midt- og Vestjylland. Hen over dæmningen er det kun tilladt at køre 60 km/t.

- Det, vi oplever, er, at vi har en del personskadeuheld fra Højslev og op til Virksunddæmningen, og samtidig har vi også en høj gennemsnitshastighed, forklarer Jørgen Christensen, der er leder af færdselsafdelingen ved Midt- og Vestjyllands Politi.

 
 
Foto: Grafik / Daniel Winther-John, TV MIDTVEST

Dæmningen er lige ved skellet mellem kommunerne, Viborg og Skive.

Skive er splittet: Vil ikke genere tung trafik

Hos Skive Kommune er formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Jens Peder Hedevang (V), splittet. Det går ikke med den høje hastighed. Omvendt er det en vigtig vej for tung trafik, som ikke skal generes af tiltag.

- Vi har en vej, vi gerne vil have den tunge trafik til at køre på over til motorvejssystemerne, og derfor skal man lige finde den balance, som er mellem fremkommelighed og benyttelse af vejen, siger han.

Derfor overvejer kommunerne en forsøgsordning som erstatning for politiets fartkontroller.

Stærekasser måske løsningen

Viborg og Skive pønser på at forsøge med fastmonterede stærekasser på strækningen.

- Vi vil gerne indgå i et forsøg med Skive Kommune med stærekasser. Vi tror faktisk, at det er et godt bud på at løse et trafikalt problem, forklarer Johannes Vesterby (V), som er formand for Teknisk Udvalg i Viborg Kommune.

Der kan dog gå op til tre år, før stærekasser kan sættes op på strækningen. For de er foreløbigt kun på forsøgsbasis andre steder i landet.

Indtil det bliver muligt; hvad tænker du så, der kan gøres?

- Ikke andet end at appellere til den sunde fornuft og ordentlige trafikadfærd og så supplere med trafikkontroller, uddyber Vesterby.

Jens Peder Hedevang mødes i morgen med sine embedsmænd i Skive Kommune. Her vil de drøfte mulighederne for at forbedre trafiksikkerheden.

Farten er alt for høj henover Virksunddæmningen. Kommunerne vil problemet til livs, men det har lange udsigter.