Røgalarmer redder liv, men 750.000 danske hjem mangler en

Hvert år omkommer omkring 70 personer efter en brand i deres hjem. Særligt de ældre er en udsat gruppe, da de kan have svært ved at vedligeholde og teste deres røgalarmer.

Spejderne er en del af Røgalarmpatruljen og hjælper med at sætte alarmer op hos dem, der ikke har en. Foto: TrygFonden

Nordvestjyllands Brandvæsen går i dag sammen med TrygFonden og BrandBevægelsen fra dør til dør hos borgerne i Skive Kommune for at tjekke røgalarmer.

Læs også Unge redder ældre kvinde fra brand: - Jeg gjorde bare min pligt

RøgalarmPatruljen er et landsdækkende initiativ, og i Skive Kommune består patruljen af lokale brandfolk og KFUM Spejderne. Det er især boligområder med mange ældre, som RøgalarmPatruljen besøger.

- De ældre er særligt udsatte, når det gælder brand i hjemmet. Mange har faktisk en røgalarm, men desværre er det langt fra altid, den virker – primært fordi batteriet er brugt op. Mange ældre har svært ved selv at skifte batteri og i det hele taget tjekke og vedligeholde røgalarmen, siger Peter Hofman-Bang, projektleder i BrandBevægelsen.

I Skive Kommune er det i dag Højslev By og Skive Midtby, der får besøg af RøgalarmPatruljen.

01:47

I 2018 rykkede RøgalarmPatruljen ud i Herning. Video: TV MIDTVEST

Luk video

Alarmerne skal vedligeholdes

Brandbevægelsen og TrygFonden har siden 2007 samarbejdet med en lang række kommuner og beredskaber om at sætte fokus på brandsikkerhed, og de har gennem årene sat mere end 10.000 røgalarmer op. Omkring 70 procent af danske hjem har en eller flere røgalarmer opsat, men det er ikke dem alle, der virker.

- En røgalarm er en simpel ting, der er meget effektiv til at redde liv. Men en røgalarm skal rengøres og vedligeholdes regelmæssigt, så jeg håber, at kampagnen vil få mange andre til at tjekke, at de har en virksom røgalarm i hjemmet, siger Peter Hofman-Bang.

Fakta om røgalarmer og brande

  • Cirka 750.000 danske hjem mangler en røgalarm.
  • En røgalarm kan betyde forskellen mellem liv og død.
  • En røgalarm skal testes og rengøres jævnligt.
  • Rygning er den hyppigste årsag til dødsbrande. 
  • Hvert år oplever 60.000 danskere brand i deres bolig.
  • 85 pct. af alle dødsbrande forekommer i boliger, hvor der ikke er en virksom røgalarm.
  • 80 pct. af dem, der omkommer ved brand, er over 50 år.

Kilde: TrygFonden.dk