Rektor om elevers svære valg: Stol på jeres mavefornemmelse

Flere tusinde gymnasieelever i 1. g skal vælge studieretning. Et valg, der kan give de unge mange spekulationer og søvnløse nætter. To rektorer opfordrer eleverne til at slappe mere af.

Flere tusinde elever på de gymnasiale uddannelser er i tænkeboks de kommende uger.

Eleverne står over for valg af studieretning. Det fylder en hel masse for mange, men der er ingen grund til stress, lyder det fra to rektorer.

quoteJeg synes, at det er meget vigtigt, fordi det har stor betydning for mit liv senere hen.

Marcus Damsgaard Fonseca, 1. g, Thisted Gymnasium

- På mange måder kunne de godt tage at slappe lidt og turde tro på den mavefornemmelse, de har, siger Lars Erik Nielsen, rektor, Skive Gymnasium & HF. 

Selvom rektorerne maner til ro, er studieretningen et vigtigt valg for de unge.

Gymnasieeleverne går tre måneder i en grundforløbsklasse. Derefter skal de vælge, hvilken studieretning de vil fortsætte på.

Et vigtigt valg

Men ikke alle har fundet ud af, hvad de skal vælge.

- Jeg har faktisk ikke besluttet mig endnu. Jeg synes, at det er lidt svært at vælge, fordi der er så mange veje at gå, siger Mette Marie Elbæk, 1. g, Skive Gymnasium.

Alle 1. g'erne har inden de begyndte valgt sig ind på en studieretning. Nu skal de bekræfte valget.

- Jeg kan da godt forstå, at de er spændte og gør sig nogle overvejelser, men når det så er sagt, så får de alle nogle gode studieretninger, siger Søren Christensen.

Her er rektorernes råd til eleverne.

På Thisted Gymnasium har mellem 30 og 40 procent af eleverne valgt en anden studieretning, end de valgte i første omgang. Det viser, at grundforløbet er med til at udfordre de unge og gøre dem klogere på, hvilke fag de godt kan lide.

- Det er jo en god idé, at man får lavet den her afklaring. Man bliver klædt bedre på. Det er et plus. Minus er selvfølgelig, at vi skal have to opstarter i gang, siger Lars Erik Nielsen, rektor, Skive Gymnasium & HF.

Åbner muligheder for fremtiden

Valget fylder for de unge, fordi nogle af dem vælger ud fra, at det skal åbne op for deres drømmeuddannelse.

- Jeg synes, at det er meget vigtigt, fordi det har stor betydning for mit liv senere hen, siger Marcus Damsgaard Fonseca fra 1. g på Thisted Gymnasium.

Rektoren på Skive Gymnasium mener, at de unge også skal huske på, hvad der interesserer dem nu og her.

- På den lange bane er det ikke sikkert, at det er det, der helt kommer til at afgøre deres fremtid. Det, der er vigtigt for dem er at vælge noget, de kommer til at trives med, siger Lars Erik Nielsen.

quotePå mange måder kunne de godt tage at slappe lidt og turde tro på den mavefornemmelse, de har.

Lars Erik Nielsen, rektor, Skive Gymnasium

Der er bred enighed blandt gymnasieeleverne om, at valget om studieretning er vigtig for deres fremtid. Men for Mette Marie Elbæk fylder gymnasiefagene mere lige nu og her, end hvad hun skal lave i fremtiden.

- Man skal vælge noget, man er glad for. Jeg tænker ikke så meget fremad, for jeg ved ikke helt, hvad jeg vil endnu arbejdsmæssigt, siger hun.

I Skive skal eleverne vælge studieretning den 7. oktober. På Thisted Gymnasium er valget også lige på trapperne, og hvis nogle af de unge fortryder deres valg, er der hjælp at hente.

- Hvis der er nogen, der har valgt forkert hos os, så gør vi også en dyd ud af at få fundet den rette hylde for dem, siger Søren Christensen, rektor, Thisted Gymnasium.