Poul fulgte med da solformørkelsen ramte landsdelen: - Det er virkelig et naturfænomen, der vil noget

Sidst det skete var i 2015, men i dag kunne midt- og vestjyske stjernekiggere igen opleve en solformørkelse.

I dag er en dag, som de fleste formentlig indtil videre har oplevet som en hvilken som helst anden dag. Arbejdet skal passes, børnene skal bringes og hentes, snart skal aftensmaden indtages, og derfra er der ikke lang tid til, at vi kan gå til køjs for igen at være klar til en ny helt almindelig dag, der venter på den anden side af natten.

Alt er så normalt, som det overhovedet kan være, men sådan er det ikke for 79-årige Poul Risager fra Skive. Han er nemlig såkaldt amatørastronom, og derfor har lige præcis denne dag været én, som han har set ekstraordinært meget frem til.

quote- Det er virkelig et naturfænomen, der vil noget.

Poul Risager

I formiddags kunne man nemlig opleve noget så sjældent som en solformørkelse, og derfor havde amatørastronomen fra Skive naturligvis fundet plads i forhaven ude foran sit hjem for at nyde det sjældne astronomiske fænomen.

- Der er den. Den er helt oppe på toppen nu. Det er meget flot. Det er rigtig flot endda. Det er meget tydeligt, lød det ved den lejlighed fra Poul Risager.

En delvis solformørkelse

Denne formiddag var der tale om det, der hedder en delvis solformørkelse. Det sker, når solen, månen og jorden står på en ret linje i verdensrummet med månen i midten. 

Her vil månen nemlig kaste en skygge på jorden, som set fra jorden ligner, at der bliver taget en bid af solen.

- Månen dækker solen til med cirka 20 procent. Det er det, vi kan se nu, lød det fra Poul Risager i formiddags.

Er det meget?

- Om det er meget? Altså der mangler da 80 procent, kan man sige, nåede den selvudnævnte amatørastronom lige at nævne, før han brød ud i latter.

Der findes i alt fire typer af solformørkelser: Total solformørkelse, ringformet solformørkelse, delvis solformørkelse og en hybrid solformørkelse, som er en total solformørkelse, der begynder eller slutter som en ringformet solformørkelse.

Solformørkelser finder sted to gange om året, men det varierer, hvor de kan ses fra. Fra Danmark kunne en delvis solformørkelse sidst ses i marts 2015.

En total solformørkelse er meget sjælden. Næste gang, den er synlig i Danmark, bliver den 25. maj 2142.

Her kan dagens solformørkelse opleves fra Poul Risagers computerskærm.
Her kan dagens solformørkelse opleves fra Poul Risagers computerskærm.
Foto: Louise Fischer, TV MIDTVEST

Følger med ved hjælp af computerprogram

Det hører faktisk til sjældenheder, at Poul Risager dyrker sin interesse for stjernekiggeri ude i det fri. Ved hjælp af et computerprogram kan han nemlig følge med i stjernebilledet 24 timer i døgnet inde fra sit skrivebord.

Her har han også mulighed for at kigge nærmere dagens naturfænomen.

- Det er virkelig et naturfænomen, der vil noget, fortæller Poul Risager.

Computerprogrammet, som Poul Risager bruger, hedder Stellarium.