Porsche-banden er i politiets søgelys: - Vi ånder dem i nakken

En gruppe på 15 unge mennesker skaber utryghed i Skive, men politiet er klar til at intensivere indsatsen, så der igen kan blive ro i byen.

02:18

Claus Hilborg fra Midt- og Vestjyllands Politi fortæller om mandagens møde med Porsche-banden.

De drøner rundt i store biler og skaber utryghed blandt borgerne i Skive.

En gruppe på omkring 15 unge, der lokalt er kendt som Porsche-banden, endte mandag i en konfrontation med politiet. En ung mand i en Porsche Cayenne blev standset af en patruljevogn i Skive midtby, men den unge mand var så utilfreds med situationen, at han ringede efter fire af sine venner. Det endte med, at betjentene måtte forlade stedet, da de unge blev aggressive.

Porsche-banden fylder mere

Læs også Pape kræver klar besked om Porsche-banden: Man skal ikke true vores politi

Porsche-banden har længe været på politiets radar. Selv om navnet antyder det, så er der ikke tale om bande i traditionel forstand, men nærmere et netværk af personer. De startede som utilpassede unge, men i takt med at de er blevet ældre, er adfærden eskaleret.

Nu er de fleste i 20'erne, og de bruger meget tid på at køre rundt i byen i dyre biler.

- Jeg kan godt forstå, at folk i Skive føler sig utrygge. De kører alt for hurtigt og overtræder færdselsloven. Folk synes jo mere eller mindre, at de må springe for livet, når de kommer ræsende og råber efter folk, siger chefpolitiinspektør ved Midt- og Vestjyllands Politi, Claus Hilborg.

Ekstra patruljer holder øje med de unge

Han fortæller, at der ikke har været mange konkrete anmeldelser at gribe ind overfor, men at de unge generelt skaber en følelse af utryghed i Skive, som politiet gerne vil have gjort noget ved.

Læs også Politiet måtte trække sig, men de vender tilbage

- Som en del af vores strategi, hvor vi har sat ekstra patruljer ind, stopper vi dem, hver gang vi ser dem og tjekker, om de er påvirket af narko eller spiritus. Vi ånder dem i nakken, kan man sige, lyder det fra Claus Hilborg.

Det var netop den form for rutinetjek, som i mandags udviklede sig til, at politiet måtte køre væk fra en flok af de unge for ikke at gøre tingene værre.

- Problemet er jo, at selv om vi har relativt mange patruljen på gaden, så dækker vi et område, der er 52-53 gange større end København. Det gør altså bare, at der en vis responstid, inden der kan komme yderligere politi, og det var altså patruljens vurdering, at situationen ikke fortjente, at det skulle eskalere og at vi skulle kræve en masse politi til stede, siger Claus Hilborg.

Politiet vinder til sidst

Midt- og Vestjyllands Politi har efterfølgende fulgt op på de trusler, betjentene blev udsat for, og der er rejst to sigtelser for trusler mod tjenestemand mod to af de fem personer.

Der bliver ikke noget med, at de vinder - det skal politiet nok sørge for.

Claus Hilborg, Midt- og Vestjyllands Politi

Politiet har også holdt møder med kommunen, og i onsdags lavede politiet sammen med Fødevarestyrelsn og Skat en aktion mod en række kiosker i Skive, som er ejet af familie til medlemmer af Porsche-banden.

- Vi vil gerne signalere, at vi kigger på, hvor deres penge kommer fra, og at vi i det hele taget er klar til at gøre den nødvendige indsats for at få normale tilstande i Skive igen. Der bliver ikke noget med, at de vinder - det skal politiet nok sørge for, siger Claus Hilborg.

02:42

En gruppe unge med indvandrerbaggrund har gennem længere tid skabt utryghed i Skive med trusler mod tilfældigt forbipasserende og vanvidskørsel i dyre biler

Luk video