Politikere vil have reglerne lavet om: Jan må ikke adoptere sine voksne steddøtre

Jan Gaardsdals to steddøtre ønsker at blive adopteret, men regler, der skal beskytte mindreårige, forhindrer ønsket.

Jan Gaardsdal fra Virksund øst for Skive har ét stort ønske.

Han kæmper for at få lov til at adoptere sin samlevers to voksne døtre. Hendes søn har han adopteret, men når han søger om at adoptere døtrene, får han afslag.

- Det er dybt godnat. Der er ingen tabere - kun vindere - hvis jeg får lov til at adoptere, siger Jan Gaardsdal, som uden forbehold har taget steddøtrene til sig.

- Jeg er far for dem. Længere er den ikke, siger han.

De to voksne døtre ønsker også at blive adopteret, og deres biologiske far, som de ikke længere har kontakt med, har også understreget, at han ikke vil stille sig i vejen for ønsket.

Alligevel får familien afslag. Reglerne siger, at man skal have boet sammen med børnene i tre år, inden de bliver 18, før man kan adoptere. Og det er kun stedsønnen, der opfylder det krav.

- Jeg forstår ikke, hvorfor de blander sig, når vi er tre voksne og myndige mennesker, der ønsker at få papir på vores far, siger Gaardsdals steddatter, Linette Pehrson.

Er reglerne for rigide?

Familiens situation gør indtryk på Christiansborg. Politikere fra begge sider i Folketingssalen vil have sagen undersøgt. Venstres socialordfører, Marie Bjerre, har bedt ministeren undersøge, om reglerne kan lempes.

- Det er synd for familien, at det ikke kan lade sig gøre. Vi skulle gerne have en lovgivning, der understøtter vores familie-relationer, og meget tyder på, at vores lovgivning er for rigid, når de ikke kan få lov til at være en familie på papiret. Jeg undrer mig over, at voksne mennesker ikke kan få lov til at blive adopteret, når de har en klar relation som familien her, siger Marie Bjerre.

Enhedslistens medlem af Folketingets socialudvalg, Jakob Sølvhøj, konstaterer, at familien er blevet ramt af nogle regler, der er lavet for at beskytte børn. 

Han siger, at der kan være god fornuft i kravet om, at der skal være en vis tilknytning mellem børn og stedforældre - men reglerne kan virke mærkelige, når der er tale om voksne.

- Præcis hvad der skal erstatte den nuværende ordning, tør jeg ikke byde på. Men jeg synes, at vi skal se på en lempelse af reglerne, siger Jakob Sølvhøj.

Meldingen fra politikerne glæder familien i Virksund, men Jan Gaardsdal er også klar til at tage sagen i retten.

- Vi kører den fuldt ud. Om vi så skal ende i Menneskerettighedsdomstolen, så gør vi det, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Socialdemokraternes familie- og socialordfører Camilla Fabricius.