Panik afblæst: Ingen svinepest på mistænkt gård

Svinebønder kan ånde lettet op, de endelige prøver fra en gård syd for Skive viser ingen tegn på svinepest.

En gård i Trandum syd for Skive har siden onsdag aften været afspærret, fordi både en dyrlæge og fødevarestyrelsen frygtede at gårdens besætning var ramt af svinepest. Men nu viser de endelige prøver, at det ikke er tilfældet.

Gårdejeren havde tilkaldt dyrlægen på grund af sygdom i besætningen. Svinene led af hudblødninger og høj feber, hvilket kan være tegn på svinepest, og dyrlægen orienterede derfor Fødevarestyrelsen, som rykkede ud med det samme.

- Vi er selvfølgelig rigtigt glade for, at der ikke er tale om svinepest, og så er vi rigtigt glade for, at vores beredskab har fungeret helt perfekt, siger John Larsen, der er kontorchef for dyresundhed i Fødevarestyrelsen.

Gården der var under mistanke havde en besætning på 170 dyr og er under afvikling. Havde man konstateret svinepest, ville det være en katastrofe. Den frygtede sygdom har ikke været konstateret i Danmark siden 1933, og ville betyde et øjeblikkeligt stop for al dansk svineeksport.

Prøver i ekspresfart

Det er kun 2. gang at Fødevarestyrelsen har benyttet politiets såkaldte helikoptertjeneste. Her bliver prøverne fløjet med helikopter til DTU Veterinærinstituttet på øen Lindholm, i modsætning til at blive kørt med patruljevogn eller motorcykel.

- Det gør jo, at vi kan rykke langt hurtigere. I denne sag fik vi opkaldet fra dyrlægen ved otte-tiden onsdag aften, klokken halv fire om morgenen havde vi prøverne hos os, og allerede om formiddagen havde vi midlertidige resultater, siger John Larsen.

Nu er det op til den praktiserende dyrlæge at finde ud af, hvad dyrene i besætningen har fejlet.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Miljø.