På jagt efter bynatur: Nina har lavet et skattekort til naturen i byerne

Nina Tofte Hansen er altid på jagt efter små stykker natur i byerne. Det er er der kommet en ny bog ud af.

3:57
Nina Tofte Hansen fra Thise har udgivet sin første bog ned titlen Bynatur.

Når Nina Tofte Hansen kommer til en ny by, er det ikke shoppinggaden, hun går efter. I stedet er det naturen i byen, hun jagter. Faktisk så meget, at hun nu har skrevet en bog om det.

- Efter at have arbejdet med det her i tre år, så ser jeg bynatur allevegne. Jeg går selv meget på jagt efter det, og derfor er bogen også tænkt som et skattekort til at gå på jagt efter natur i byerne, forklarer naturformidler, Nina Tofte Hansen, der netop har udgivet sin første bog ned titlen Bynatur.

Bogen, Bynatur, er lavet i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Den er lavet i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus og beskriver gode eksempler på natur i fem danske byer.

- Helt lavpraktisk så er det natur indenfor byzonen, og jeg arbejder især med den natur, som er interessant for andet end mennesker; altså den levende natur som også indeholder fugle, insekter og vilde planter, forklarer hun.

Risiko for mentale sygdomme uden grønne områder

Hun har som naturformidler beskæftiget sig med emnet i mange år, og mere forskning tyder også på, at adgangen til natur er uhyre vigtig for vores trivsel.

- I forbindelse med min bog har jeg snakket med en forsker på Aarhus Universitet, som har undersøgt forbindelsen mellem, hvor langt der har været til det nærmeste grønne område fra ens barndomshjem og risikoen for at udvikle mentale sygdomme. Og der er faktisk en øget tendens, hvis man er opvokset i et naturfattigt område. Det er ikke noget, man helt forstår endnu, men der forskes meget i det, fortæller Ninas Tofte Hansen.

I sin bog har hun besøgt fem danske byer og beskriver de gode eksempler på bynatur i København, Aarhus, Aalborg, Viborg og Ryslinge.

- I Viborg har jeg blandt andet beskrevet Sønæs, som et fantastisk eksempel på, hvordan to fodboldbaner er blevet til et regnvandshåndteringsanlæg, hvor man både har indtænkt klimatilpasning og fået en rekreativ bypark ud af det, forklarer Nina Tofte Hansen.

Ninas Tofte Hansen arbejder som naturformidler og er ambassadør for vedbend.
Ninas Tofte Hansen arbejder som naturformidler og er ambassadør for vedbend.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Hun har selv boet i storbyer i mange år, men er for nylig flyttet til Thise, og herfra går hun på jagt efter pletter med natur. I Skive fremhæver hun området ved åen, hvor der er lavet små rekreative områder. Og så falder hun helt i svime, da hun får øje på et gammelt asketræ, som er godt viklet ind i vedbend.

- Det er en af de små naturoplevelser, man kan få. Vedbend er en helt fantastisk plante. Hvis ikke man klipper den, får den blomster sent på året. Det er en ren buffet for sommerfugle og insekter, som samler den sidste næring inden vinteren, forklarer hun med stor begejstring.

Udover at være naturformidler og forfatter, så er Ninas Tofte Hansen også er ambassadør for netop vedbend.