Overlevelse i 11. time: - Det er lidt at kvæle os langsomt

Skive Kommunes borgmester var i feststemning fredag, hvor byens læreruddannelses overlevelse blev fejret - men de studerende var mere lunkne.

2:28
Lukning af læreruddannnelsen er afværget i første omgang. Kunstigt åndedræt varer i tre år.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Der var både flag og sang foran VIA University Colleges læreruddannelse i Skive fredag.

Anledningen var, at byens læreruddannelse undgår en lukning indtil videre. Det stod klart torsdag aften, da skolens bestyrelse fremlagde sin endelige beslutning, der betyder, at læreruddannelsen i Skive får mindst tre år mere. 

Til den tid vil ledelsen på VIA University College igen vurdere, om der er grundlag for at føre uddannelse videre. Det kræver først og fremmest flere studerende.

Og borgmester i Skive Kommune, Peder Chr. Kirkegaard (V), tror på en permanent overlevelse.

- Vi er ikke slået hjem. Nu skal vi videre med tre år til. 

- Jeg er fortrøstningsfuld og synes, at der er nogle ting at arbejde videre med. Nu skal vi sammen med VIAs ledelse sikre, at det bliver en succes, siger han.

Redningsplanen er lavet sammen med Uddannelses- og Forskningsministeriet, der også giver et ekstra tilskud på seks millioner om året.

- I morgen trækker vi i arbejdstøjet

Blandt de studerende blev nyheden dog modtaget med lidt mere skepsis.

- Det er lidt at kvæle os langsomt. Hvem vil læse til lærer et sted, som skal igennem den her tumult igen om tre år, spørger Jens Dalgaard Østergaard.

- Med de muligheder de har stillet os i udsigt så er vi en lille smule slået hjem, fordi vi kommer til at udbyde færre fag, siger Charlotte Bundgaard.

For 10 år siden blev der optaget næsten 100 studerende om året i Skive. Sidste år var tallet nede på 30.

- Vi er glade i dag. Men i morgen trækker vi i arbejdstøjet. Der ligger et stort arbejde foran os for at sikre uddannelsen på sigt, siger Ove Jensen fra Skive, der er talsmand for støttegruppen til bevarelse af læreruddannelsen.

Hvorfor skulle der pludselig være flere, der begynder at søge ind nu?

- Det er, fordi læreruddannelsen i Skive byder på noget andet og noget mere, end de kan få andre steder, siger Ove Jensen.