Online-undervisning er en stor udfordring for nye håndværksstuderende

Tusinder af unge får i denne uge en regulær koldstart på deres erhvervsuddannelse. Al værkstedsundervisning er aflyst, og de skal nu lære deres håndværk gennem computeren.

2:17
Flere tusinde elever har i denne uge taget hul på en erhvervsuddannelse - uden at få værktøj i hånden.

Murere, tømrere, møbelpolstrere og snedkere har alle det til fælles, at de arbejder med hænderne. 

Tusindvis af studerende begyndte mandag på deres håndværksuddannelse, men på grund af coronarestriktionerne må de ikke have værkstedsundervisning, og de skal derfor lære deres fag uden brug af hænderne.

- Når man tager en håndværksmæssig uddannelse, så satser man også på, at man kan komme ind og få fingrene i materialerne, siger Pernille Fabricius, der netop er begyndt på uddannelsen som møbelpolstrer på Skive College.

Og det er en stor udfordring, når de helt nye elever ikke kender noget til de materialer og teknikker, som der undervises i. Derfor har Skive College valgt at sende en hjælpepakke ud til eleverne.

- Hvis jeg skal lære de her elever noget om materialer, så er jeg nødt til at have materialerne ud til eleverne. Og så var det, at vi kom på at sende en kasse afsted, siger Lea Andersen, der er underviser på Skive College.

I kassen er der blandt andet fjedre og forskellige slags fyld til møbler som blandt andet træuld. Det gør, at eleverne kan have materialerne i hænderne, når de bliver undervist i dem på computeren.

Materialepakken kan dog ikke gøre det hele for eleverne.

- Vi har mange uddannelser med dyre maskiner inden for træ og inden for metal, og det kan man ikke simulere hjemme i garagen eller hjemme ved køkkenbordet, siger Jens Christian Pedersen, der er uddannelseschef på Skive College.

Overlevelsesguide fra ældre elever

En gruppe elever på skolen har også lavet en guide med gode råd til nye elever, så de kan komme godt igennem online-undervisningen.

- Det er fordi, det er noget, man skal overleve, for man kan jo gå helt ned i kulkælderen ved at gå herhjemme og ikke have nogen at snakke med i sin hverdag, siger Lærke Bruun Pedersen, der studerer på Skive College.

Sådan ser den overlevelsesguide ud, som Lærke Bruun Pedersen har udviklet i samarbejde med en gruppe elever på Skive College.
Sådan ser den overlevelsesguide ud, som Lærke Bruun Pedersen har udviklet i samarbejde med en gruppe elever på Skive College.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Lærke Bruun Pedersen kalder det en overlevelsesguide, og den er kommet til på initiativ fra elevernes klasselærer.

Guiden består af simple råd, som skal være med til at give den enkelte elev struktur i sin hverdag med skærmundervisning. Rådene lyder blandt andet, at man skal holde pause, når der er pause, og fri, når der er fri. Ikke lave lektier på alle tider af døgnet. Lægge telefonen væk, når der er undervisning på skærmen. Deltage aktivt i timerne, og glemme alt om at modtage undervisningen fra sengen.

- Jeg håber på en eller anden måde, de kan nyde det og få noget ud af det, siger Lærke Bruun Pedersen.

Det er endnu uvist, om restriktionerne fortsætter efter 7. februar.