Officielt: Atomaffald ender ikke i Vestjylland

På et netop afsluttet møde er Folketingets partier blevet enige om at skrinlægge planerne om et slutdepot. Struer og Skive kommuner kan foreløbigt ånde lettede op.

Der bliver ikke noget nedgravet slutdepot til atomaffald i hverken Struer eller Skive Kommune foreløbigt. Det står klart efter et møde i Folketinget imellem partiernes sundhedsordførere, gruppeformænd og Sundhedsminister Nick Hækkerup.

I stedet for et nedgravet slutdepot er partierne enige om at undersøge mulighederne for at anbring det mindst farlige atomaffald skal på et mellemlager over jorden, hvor det kan være i første omgang i 100 år.

Mellemdepot eller eksport

Det farligste af den 5000 kubikmeter store bunke atomaffald vil politikerne forsøge at sende ud af landet.

- Vi er blevet enige om, at undersøge muligheden for at lave en fælles internationalløsning sammen med nogle andre lande, som står i samme situation, siger Venstres Kristian Jensen.

Endnu er det uklart, hvor et eventuelt mellemlager kan og skal ligge, men i følge Kristian Jensen er mulighederne mange flere, når der ikke er tale om et nedgravet slutdepot.

- Vi mener, det vil det være oplagt at undersøge, om det ikke kan blive liggende, der hvor det hidtil har ligget, siger Kristian Jensen.

Atomaffaldet stammer fra forsøgsstationen Risø i Roskilde Kommune. Affaldet er stadigvæk i dag på Risø.

Sundhedsminister NIck Hækkerup har afsat et år til undersøgelserne af en ny løsning for atomaffaldet.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.