Ø-støtte sikrer butik på Fur: - Vi har 0 kroner i omsætning

Regeringen har netop givet de danske småøer en hjælpende hånd.

Det nye ø-støttetiltag kommer til at betyde, at ejerne af butikken RAKLA på Fur ikke skal betale af på deres lån resten af året.
Det nye ø-støttetiltag kommer til at betyde, at ejerne af butikken RAKLA på Fur ikke skal betale af på deres lån resten af året.
Foto: Rakla

Butik Rakla på Fur må lige nu sande, at 2020 bliver et år med røde tal på bundlinjen. 

- Vi har 0 kroner i indtjening, fortæller Lasse Højgaard, der driver Rakla sammen med Karen Jürgensen. 

Butikken er dybt afhængig af turister, og dem har der ikke været mange af på grund af coronakrisen. Men nu får Rakla og andre erhvervsdrivende på de danske småøer en hjælpende hånd. 

Regeringen har besluttet, at modtagerne af de særlige ø-støttelån, der ofte lever af turisme, slipper for at afdrage på lånene i hele 2020.  

Lasse Højgaards butik, der sælger kvalitetsgarn fra blandt andet Japan og Canada og vine fra Italien, startede op i 2012.

I 2014 udvidede parret stedet med penge fra et ø-støttelån, og det er afdragelsen af det lån, der nu bliver sat på pause i 2020.

- Vi skulle have kigget dybt i vores private lommer, men nu skal vi ikke spekulere i, hvor vi skal få de penge fra, siger Lasse Højgaard og tilføjer:

- Det er jo en fin ordning, for man skubber det hele ét år. Det hjælper os, men det koster ikke staten en krone.

De seneste måneders nedlukning ikke været spor sjove for ejerne af den lille butik på Fur.

- Det har været rigtig træls af flere grunde. Vi er meget glade for at have folk i butikken. Det er vores store interesse, så det har medført en masse bekymring, at vi ikke har haft en eneste krone i indtægt i år, siger Lasse Højgaard. 

Dorthe Winther, der er formand for de 27 øer i Sammenslutningen af Danske Småøer, er også meget glad for den økonomiske håndsrækning.

Hun anslår, at omkring 75 procent af ø-lånene er givet til turistvirksomheder, mens en anden større gruppe er små håndværksvirksomheder.