Ny cafe for krigsveteraner

I dag åbnede et fristed for krigsveteraner i Skive. Her kan ligesindede mødes til en snak om de barske oplevelser.

Gæsterne strømmede i dag til en ny veteran-café i Skive. Her kan krigsveteraner, der har brug for at snakke med andre i samme båd, tale sammen uden at de offentlige myndigheder er indblandet.

Initiativtagerne er Preben Sloht og Bo Gudmundsen, de er selv veteraner med barske oplevelser i bagagen. Begge deltog de i krigen i Kosovo, og lider af posttraumatisk stress.

- Det vi kan hjælpe med, det er først og fremmest en snak og en forståelse, siger Preben Sloht, der ligesom Bo Gudmunsen er uddannede til at arbejde med krigsveteraner.

PTSD og stress

En undersøgelse fra Veterancentret viser, at næsten hver tiende udsendte soldat lider af alvorlige, psykiske efterreaktioner 2,5 år efter hjemkomsten, som f.eks. posttraumatisk stress og depressioner. Alene i Skive og opland er der registreret ca 1000 veteraner.

- Styrken ved at det er et frivilligt tilbud er, at dem der har problemer med det offentlige af den ene eller anden grund, de kan stadig møde op her og få samvær med ligesindede. Der er ikke nogen problemer med, at det offentlige overvåger det eller lignende, siger Michael Printzlau Vester, der er Veteran-koordinator i Viborg.

Kan være svært at forstå udefra

Flere af dem, der dukkede op i dag var pårørende. De har nemlig også brug for et fristed.

- Det er svært, fordi dem der ikke er soldater eller pårørende eller har noget med soldatverdenen at gøre, de kan ikke altid sætte sig ind i, hvordan det er at være pårørerende, siger Simone Bech, der selv er pårørende til en veteran.

I dag åbnede en ny café for krigsveteraner. Her kan man snakke om ubehagelige oplevelser eller bare hygge sig:

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Samfund.