Naturstyrelsen giver tilladelse til at skyde sæler

Naturstyrelsen har givet en enkelt tilladelse til at skyde et par sæler i Skive Fjord.

Foto: Keld Navntoft / Scanpix

Nok har sælerne store øjne og ser søde ud, men de har i mange år givet konflikter med fiskerne, når de spiser deres fisk og ødelægger deres garn.

Men nu har Naturstyrelsen givet tilladelse til, at der må reguleres sæler i den indre del af Skive Fjord. 

Tilladelsen gælder frem til den 21. august og er givet til en specifik person, som må skyde to sæler inden for 100 meters afstand fra et fast net.

Læs også Minister åben over for øget jagt på sæler

Bestanden af sæler i de danske farvande er næsten tidoblet på 40 år, og nogle lystfiskere synes også, at den er kommet på afveje.

Normalt svømmer sælerne rundt ude i havet eller fjorden som ved Skive, men fra foråret har de også været på jagt efter føde i Karup Å. Og det er lystfiskerne ikke glade for. En voksen sæl kan snildt æde 4 kilo fisk om dagen.

I 2007 forsøgte lystfiskerne at få tilladelse til at regulere bestanden i Skive Fjord. Dengang fik de afslag, men nu har en enkelt person fået tilladelse til at skyde et par sæler.

Skive Politi oplyser, at hvis man hører skud fra fjorden den næste uges, så kan det altså være på grund af tilladelsen og derfor helt lovligt.

04:43

Overvågning af sælerne i Limfjorden er vigtig for sæler er meget mere end et havpattedyr med store øje. De giver konflikter med fiskerne når de spiser deres fisk og ødelægger deres garn. Meget tyder på at antallet af sæler er større end tidligere antaget  - en forsker gruppe fra Aarhus Universitet er i gang med  et stort mærknings projekt der skal give os mere viden om sælerne

Luk video