Muslingekrig på Limfjorden: Fiskere er uenige om retten til hjertemuslinger

To grupper af fiskere strides om retten til at fange hjertemuslinger. Nu skal sagen løses af politikerne.

2:43
Det er hjertemuslingerne her, der strides om.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Fiskerne på Limfjorden er havnet i en indbyrdes krig om den lille hjertemusling. 

Som det er lige nu, er hjertemuslinger en bifangst til blåmuslinger, og derfor må Peter Skou Dalsgaard fra Fur fiske begge dele med hans licens til at fiske efter blåmuslinger.

Nu vil en gruppe østersfiskere under den beskyttede kystfiskerordning gøre krav på halvdelen af fjordens hjertemuslinger. Noget som de ikke tidligere har haft rettigheder til.

Hvis det bliver en realitet, frygter Peter Skou Dalsgaard det værste.

- Det ville være en katastrofe for at sige det mildt, hvis jeg mister de rettigheder. Det er alfa omega for mig. Min forretning kan ikke løbe rundt, hvis ikke jeg må fange hjertemuslingerne, fortæller fiskeren fra Fur.

Hjertemuslinger må udgøre halvdelen af muslingefiskernes fangst. Men gruppen af østersfiskere mener, at de har lige så meget ret til de små hjerter.

En af dem er Reinhardt Schmidt fra Thyborøn. Han er formand for Limfjordsfiskernes Østersforening og mener, at der skal være rettigheder til at fiske efter hjertemuslingen og ikke et ejerskab.

- Der er ingen fortrinsret til direkte fiskeri af hjertemuslinger. Østersfiskerne har lige så meget ret til fiskeriet som blåmuslingefiskerne. Vi ønsker, at en del af hjertemuslingerne skal flyttes over i den beskyttede kystfiskerordning, hvor man ikke får ejerskab men retten til at fiskere efter dem, fortæller Reinhardt Schmidt.

Sagen er i politikernes hænder

Hjertemuslingerne har altid hørt til blåmuslingefiskeri, men nu er de på vej til at få deres egen kvote. Nu er spørgsmålet bare, hvem der skal have lov til at fiske efter hjertemuslingen.

Venstres fiskeriordfører, Torsten Schack Pedersen, mener, at hvis man vil have retten til hjertemuslingerne, så må man købe en muslingelicens.

- For mig at se er det meget klart, at når man har licens til muslingefiskeriet, så har man også en licens til at fange hjertemuslinger. Hvis der er nogen, der gerne vil have foden inden for det fiskeri, så må man også have en licens, siger han.

Peter Skou Dalsgaard er en af de fiskere, som har betalt dyre domme for muslingelicenser. Han har brugt millioner af kroner på licenserne, og han er ikke parat til at slippe dem til nogen, som ikke vil bruge penge på en muslingelicens.

- For mig at se virker det som tyveri. Det virker som om, at de vil stjæle rettigheder fra mig, som jeg har betalt i dyre domme for, fortæller fiskeren fra Fur.

Sagen ligger nu i politikernes hænder, og fiskeriminister, Rasmus Prehn (Soc.Dem.), bekræfter i dag over for TV MIDTVEST i en mail, at myndighederne lige nu er ved at se på en ny model for fiskeriet efter hjertemuslinger.

- Det arbejde er vi langt med, og jeg ser frem til at drøfte modellen med ordførerne snart, lyder det fra ministeren.