Mor skrev mail til perleproducent – nu ændrer de navnet på ”hudfarvet” perle

Da perleproducenten modtog mailen, var de ikke i tvivl om, at navnet skulle ændres.

Lisbeth Lauritsen med de to farver, der indtil nu har heddet hud og lys hud. Foto: Christian Henriksen

Hama ændrer navnet på to perler, så de ikke længere hedder "hud" eller "lys hud". Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

1 af 2

Mat rosa.

Sådan hedder farve nummer 26 nu hos perleproducenten Hama, der producerer sine perler på Mors, efter Lisbeth Lauritsen, der er mor til tre og byrådsmedlem i Aalborg byråd (S), sendte perleproducenten en mail.

Racismedebatten er meget aktuel.

Lisbeth Lauritsen, mor og byrådsmedlem, Aalborg

For det undrede hende, at farven indtil nu har heddet hud.

Læs også Daniel besvarer racisme med humor: - Det er lettere end at være sur

- Jeg sendte mailen, fordi jeg undrer mig, når jeg laver perleplader med mine drenge, og de så spørger efter den hudfarvede og får en farve, der er en nuance af lyserød, siger Lisbeth Lauritsen og fortsætter:

- Racismedebatten er meget aktuel, og jeg synes, at det er uretfærdigt, så jeg skrev en mail til Hama og hørte, om de kunne lave farvenavnet om.

Og som sagt, så gjort.

Da Hama modtog mailen, var de ikke i tvivl. Farvenavnet skulle ændres, og derfor hedder farve nummer 26 nu ikke længere hud, men til gengæld mat rosa.

- Hama skal ikke genere nogen, hvis nogen kan føle sig stødt over det. Hama er kreativ leg, hygge og læring. Der skal ikke være nogen, der er kede af det på baggrund af det, fortæller direktør i Hama, Lene Haaning, om årsagen til, at de ændrer navnet.

Hama har nu ændret farvenavnet på hud til mat rosa, ligesom farven lys hud er blevet skiftet, og der arbejdes på at få genoptrykt deres kataloger, så navnet ”hudfarve” ikke længere findes hos dem.

Direktør i Hama, Lene Haaning, med de perler, der indtil nu hed hud. Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

For småligt, mener nogle

Ændringen af farvenavnet hos Hama gør Lisbeth Lauritsen glad. Det er dog ikke alle, der deler hendes begejstring for, at en perle, der har heddet hud i 38 år, nu skal tage navneforandring.

Læs også Blev Årets Dansker i 2018: Anklager om racisme sender vestjysk verdenskvinde på orlov

På sin Facebook-profil har hun lagt den mail op, som hun sendte til Hama til at begynde med, og her er der flere, der kommenterer, at tingene kan gå over gevind, når navnet på en perle skal ændres, fordi nogle føler sig stødt.

For Lisbeth Lauritsen handler det om at ændre de små ting, for ellers stopper hverdagsracisme aldrig, siger hun.

- Jeg tror, at vi undervurderer – altså os med den mest almindelige hudfarve i Danmark – hvor betydningsfuldt det er for folk. Det er vigtigt at give nogle ordentlige værdier videre til sine børn. Det synes jeg både som politiker og som mor.

Stor opbakning

I den modsatte grøft af kritikerne findes der også nogle, som er glade for, at Lisbeth Lauritsen sendte mailen til Hama.

Det kan ses på Lisbeth Lauritsens Facebook-opslag, og personligt mærker hun det også i mængden af private beskeder, hun modtager.

- Jeg har fået rigtig mange beskeder og nogle kommentarer fra folk, der synes, at det er virkelig vigtigt. Og det er fra folk med alle hudfarver. Jeg har fået stor opbakning, slutter hun.

01:54

Fra arkivet: De kulørte plastic-perler fra virksomheden Malte Haaning Plastic A/S i Nykøbing har i generationer inspireret  børn over hele verden som kreativt legetøj. Nu skal perlerne trække børnene ind i en helt ny digital verden.

Luk video