Medarbejder sendt hjem efter afsløring af databrud

Personlige oplysninger om 195 borgere er blevet set af en medarbejder i Skive Kommune, der ikke havde brug for oplysningerne for at kunne udføre sit arbejde.

Der er i de fleste tilfælde tale om oplysninger som for eksempel navn, adresse, alder og lægepraksis.
Der er i de fleste tilfælde tale om oplysninger som for eksempel navn, adresse, alder og lægepraksis.
Foto: Henning Bagger // Ritzau Scanpix

En medarbejder i Skive Kommune har slået personlige oplysninger op på 195 borgere i et kommunalt it-system. Men et nyt sikkerhedssystem har afsløret medarbejderen, der nu er hjemsendt.   

- Det må ikke ske, og det er en sag, vi ser på med stor alvor, siger Lars Harder, direktør i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

- Det er meget problematisk. Medarbejderne skal kigge på de oplysninger, som de er nødt til for at løse deres opgaver. Ikke mere. Det indskærper vi løbende, og blandt andet deltager vores medarbejdere i obligatoriske kurser om reglerne for datasikkerhed.

Ifølge Lars Harder, så tyder alt på, at medarbejderen har kigget på såkaldte stamdata-oplysninger på de 195 borgere. 

- Som jeg er oplyst om det, så er det nogle familiemæssige ting. Fødselsdatoer, adresser og alder for eksempel. Stamdata, kan man kalde det, siger direktøren.  

Fejlen blev opdaget i forbindelse med en sikkerhedstest af et datasystem, som alle landets kommuner bruger.

- Vi har nogle interne kontroller, og det er sådan set dem, der har gjort, at vi har opdaget det. Der er nogen ting, som kan være svære at forudse. Den menneskelige faktor kan være svær at forudse selv med kontroller, siger Lars Harder, der kalder sagen dybt ulykkelig. 

Medarbejderen er sendt hjem, og det er indstillet til kommunens økonomiudvalg, at der rejses en personalesag, som følger de personaleretlige regler.

Sagen er nu meldt til Datatilsynet, og de berørte borgere og deres nære familierelationer har fået et personligt brev i e-Boks om databruddet.