Marmorkrebsen er kommet til Skive: Derfor er den vild

Frygtet og berygtet. Marmorkrebsen er på EU's liste over særligt uønskede arter – og så er den lige blevet fundet nær Skive.

Kreds Kran
Foto: Kristian Andersen, TV MIDTVEST

Den frygtede marmorkrebs er for første gang fundet i Danmark i Karup Å Nær Skive. Nu er den flyttet ind hos AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg.

Krebsen har fået sit navn på grund af dens unikke udseende. Men trods et specielt ydre, så er den langtfra uskyldig. Faktisk tværtimod. 

- Hvis antallet bliver stort nok, så kan den blive en meget stor trussel. Enkeltindividet er i sig selv ikke farligt, men fordi de formerer sig så utroligt hurtigt, så de kan i løbet af kort tid blive så talrige, at de begynder at udgøre en meget stor trussel for det øvrige dyreløb i vandløb og søer, siger Morten Vissing, der er zoolog hos Aqua Akvarium og dyrepark i Silkeborg. 

Nyheden om, at marmorkrebsen er kommet til Danmark, faldt derfor ikke i god jord hos zoologen.

- Det er ens værste mareridt, for man har hørt om den her marmorkrebs, som heldigvis ikke fandtes i Danmark. Når nu den er fundet i Danmark, bliver man en smule ked af det, for det vil komme til at påvirke vores vandløb, hvis den etablerer sig, siger Morten Vissing.

Krebsen er let at kende på sit marmor-udseende.
Krebsen er let at kende på sit marmor-udseende.
Foto: Mogens Lyngsø, TV MIDTVEST

Kloner sig selv

Marmorkrebsen er på EU's liste over særligt uønskede arter. Ifølge zoologen er der god grund til den rangering.

- Populært sagt, så kloner den sig selv, da den kan formere sig uden at have været i kontakt med en artsfælde. Når der er én marmorkrebs, så er der snart 200. Når de kan befrugte sig selv, så begynder det at gå rigtigt stærkt, siger Morten Vissing.

- De har et enormt spredningspotentiale og kan blive ekstremt talrige, hvis man ikke passer på.

Det er dog ikke kun spredningspotentialet som gør, at marmorkrebsen er både frygtet og berygtet. Den har nemlig også gode overlevelsesmuligheder i naturen. 

- Det, der også gør den ubehagelig, er, at den kan leve i mange typer ferskvand, og derfor kan den brede sig til hele landet i alle vores ferske vande, siger Morten Vissing.

Marmorkrebsen vil udgøre en stor fare mod plante og dyreløbet. Den indtager nemlig stort set alt på dens vej. 

- Den vil kunne æde haletudser, frøer, padder og salamandere i de små vandløb. Og så vil den kunne æde fiskeyngel fra havørreder, laks og andre fisk. Den kan tage beplantning og dermed ødelægge ynglesteder for fiskene, siger Morten Vissing.

- De graver i brinkerne, og det skaber tilsandinger i vandløbene. Så kan der ikke komme ilt ned til æggene, og det vil samtidig kunne skabe tilstopninger af vandløbene, så den kan lave rigtig meget skade.

Marmorkrebsen er den eneste krebseart, man ved, formerer sig ubefrugtet.

2:13
Hele indslaget om marmorkrebsen kan du se lige her.