Løj for politiet: To 17-årige kørte uden ledsagere

Det endte med en længere række sigtelser, da politiet greb to 17-årige i at køre bil.

Foto: Flemming Christensen, TV MIDTVEST

Onsdag eftermiddag er en patrulje ude at køre, da to biler i udkanten af Skive pludselig fanger deres opmærksomhed.

Læs også 17-årig anholdt for biltyveri

De får hurtigt standset bilerne, og de er begge kørt af to unge mænd. Den ene fortæller, at han er 21 år gammel, men at han har glemt sit kørekort. Politiet får derfor alle hans oplysninger, og han bliver sigtet for at køre uden kørekort.

I den anden bil sidder der en 17-årig dreng, der har sit kørekort med. Han er dog alene i bilen, og de gældende regler for 17-årige bilister siger, at de ikke må køre uden ledsager. Det giver en bøde på mindst 3000.

- Vi har ikke haft mange tilfælde af 17-årige uden ledsager. Indtil videre i år har vi kun standset en, indtil i går, fortæller Niels Bach fra Skive Politi.

17-årige skal have en ledsager

Fra 1. januar 2017 har det været muligt for 17-årige at have kørekort. De må dog kun køre med en ledsager i bilen, og vedkommende skal leve op til flere krav.
  • Ledsageren skal være mindst 30 år gammel
  • Han/hun skal have haft et dansk udstedet kørekort til personbil i de sidste 10 år, og i den periode må kørekortet ikke have været frakendt
  • Ledsageren skal til enhver tid være i stand til lovligt at køre bilen. For eksempel må vedkommende ikke have en promille på mere end 0,5.
  • Den 17-årige kører juridisk bilen og er dermed den person, der skal stilles til ansvar.  
  • Hvis en 17-årig bilist kører uden ledsager giver det en bøde på mindst 3000 kroner. Sker det flere gange, så bliver bøden større. Samtidigt risikerer ejeren af bilen at blive sigtet for at have overladt bilen til en 17-årig.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Hjem til forældrene

Politiet tager den 17-årige med hjem til hans forældre i Harre ved Roslev, hvor den ene bliver sigtet for at have overladt bilen til sin 17-årige søn. Mens politiet taler med forældrene, ringer den unge mands telefon, og han tager den.

Patruljen kan her høre, hvad der bliver sagt, selvom det tydeligvis ikke er meningen. Det er nemlig den anden unge mand, der blev stoppet, og de kan høre ham juble over, at det er lykkes ham at snyde politiet.

- Vi er jo ikke døve, så patruljen kører ned til stedet, hvor de stoppede de to. Her er der samlet en del venner til ham, der ringede, forklarer Niels Bach.

Det viste sig, at den påståede 21-årige også var 17, og havde givet politiet sin brors oplysninger. Det har nu resulteret i, at han er sigtet for falsk anklage, da han fik sin storebror sigtet for noget, som han ikke har gjort.

- Han er sigtet for at afgive urigtige oplysninger til offentlig myndighed med forsæt til at en uskyldig derved bliver sigtet. Der er en mulig strafferamme på seks år, siger Niels Bach.

Samtidigt er han nu fået en bøde for at køre uden ledsager. Der er endnu ikke foretaget sigtelser mod ejeren af den bil, som den unge mand kørte i, men i forbindelse med politiets efterforskning i sagen vil der, når der er klarhed over, hvem der har ejerskab til bilen, falde sigtelse mod ejeren af køretøjet, forklarer Niels Bach.

Læs også Tusindvis af 17-årige har fået kørekort med forsøgsordning