Line blev ramt af en spritbilist for ni år siden: - Jeg har kroniske smerter hver dag

Risikoen for at møde en spritbilist er større i Midt- og Vestjylland, end noget andet sted i landet.

For ni år siden blev Line Ladegaard påkørt af en spritbilist. Og det har fået store konsekvenser for hele hendes voksne liv. Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Før i tiden havde Line Ladegaard fra Skive flere jobs, et fuldtidsstudie og et helt almindeligt liv. 

Men for ni år siden, da hun var 18 år, mødte hun en spritbilist.

- Jeg blev kastet frem i bilen, og jeg blev kastet tilbage igen med så hårdt et tryk, at ryglænet i bilen knækkede, siger Line Ladegaard.

Jeg blev kastet tilbage igen med så hårdt et tryk, at ryglænet i bilen knækker

Line Ladegaard

Det sammenstød ændrede hele hendes liv. Det resulterede nemlig i et piskesmæld, som hun stadig har mén af i dag. 

- Jeg døjer med, at jeg har kroniske smerter hver dag. Jeg har kronisk hovedpine og bliver ramt af migræneanfald, siger hun.

Sådan så det ud på ulykkesstedet mellem Viborg og Skive, da Line Ladegaard blev påkørt af en alkoholpåvirket person. Foto: Privatfoto

Lige nu er 27-årige Line Ladegaard på barsel med sin yngste datter. Men inden hun kom det, havde hun et flexjob med 12,5 times arbejde ugentligt. Det er alt, hvad hun kan holde til.

Midt- og Vestjylland har flest spritbilister

Ulykken, som Line Ladegaard var involveret i en november-morgen i 2010, skete i en rundkørsel på rute 6 mellem Skive og Viborg, da hun var på vej til skole.

Her blev hun påkørt af en bilist med en promille på 1,69.

Noget af det allermest farlige og uansvarlige, man kan gøre i trafikken, det er at køre rundt i alkoholpåvirket tilstand

Henrik Glintborg

Allerede dengang toppede Midt- og Vestjylland statistikkerne over flest spritbilister.

Siden da er antallet af sigtelser for at føre en bil i alkoholpåvirket tilstand faldet en smule. Men de seneste fire år er antallet stagneret.

De seneste fire år er antallet af sigtede spritbilister stagneret.

Den udvikling er Henrik Glintborg, der er færdselsleder hos Midt- og Vestjyllands Politi, rigtig træt af.

-  Vi vil rigtig gerne have tallet endnu længere ned. At køre rundt i alkoholpåvirket tilstand er noget af det allermest farlige og uansvarlige, man kan gøre i trafikken, siger han. 

Læs også Rådet for Sikker Trafik om spritkørsel: Bland dig for pokker

Politiet og redningsfolk er ofte de første på stedet, hvis en spritbilist har været skyld i en ulykke. Derfor oplever de også på nærmeste hold, hvordan alkohol påvirker trafikken.

- Vi ser desværre de helt alvorlige ulykker, hvor folk mister livet. Vi ser også, at folk bliver skadet, og faktisk hver dag bliver mindet om, at de mødte en spritbilist på deres vej, siger Henrik Glintborg.

Line Ladegaard bliver i den grad mindet om sit møde med en spritbilist – hver eneste dag. Men her ni år efter er hun ikke længere vred på vedkommende.  

Læs også Kedelig sommerrekord: Midt- og vestjyder kører oftest spritkørsel

- Det får jeg ikke noget ud af, og det kommer ikke til at ændre min situation. I dag har jeg accepteret, at det er sådan, det er – jeg er blevet påkørt af en spritbilist, siger Line Ladegaard.

Til gengæld håber hun, at hendes historie kan være med til at få andre til at tænke sig om, før de sætter sig i bilen, når de har drukket.

- For man ved aldrig, hvornår det går galt, siger hun.

Mange satser på, de ikke møder politiet

Henrik Glintborg understreger, at der aldrig findes en undskyldning for at køre rundt i alkoholpåvirket tilstand.

Men Midt- og Vestjylland har nogle udfordringer med infrastruktur, som man ikke bøvler med i andre dele af landet.

- Vi kan ikke lige hoppe på S-toget på vejen hjem, som man kan i nogle af vores større byer. Og der er mange, der vælger at sige: Hvad er sandsynligheden eller risikoen for, at man møder en politipatrulje? Og så tager man chancen, siger Henrik Glintborg, der understreger, at det absolut ikke er nogen undskyldning for at sætte sig påvirket bag rattet.

- Vi ser desværre alt for ofte alvorlige ulykker, fordi der er en spritbilist, der kører på vores veje, siger han.

00:28 Luk video