Limfjordshavne var lovet 23 millioner: Pengene er aldrig kommet

Havnene langs Limfjorden var blevet lovet 23 millioner kroner, som de skulle bruge på at rense Limfjordens bund. Pengene er aldrig kommet, og det gør de heller ikke ifølge det nye finanslovsudspil.

Formand for Sammenslutningen af Vestlige Limfjordshavne, Jens Peter Hedevang, får ikke renset ud i Limfjorden i denne omgang.
Formand for Sammenslutningen af Vestlige Limfjordshavne, Jens Peter Hedevang, får ikke renset ud i Limfjorden i denne omgang.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

For to år siden blev kommunerne rundt omkring den vestlige del af Limfjorden lovet 23 millioner kroner, som de kunne bruge på at rense Limfjorden for ophobede sandbanker. 

Pengene var en slags plaster på såret, fordi regeringen ikke ville bruge endnu flere penge på at grave en dybere sejlrende i Limfjorden, så større skibe kan komme derind.

2:07
I 2018 havde kommuner håbet på flere statslige millioner til at få gjort hoved-sejlrenden i Limfjorden en meter dybere.

Siden er årene gået uden, at kommunerne har set en eneste krone, og i det nye finanslovsudspil står der intet om en rensning af Limfjordens bund. I de vestlige limfjordskommuner føler de sig taget ved næsen.

- Det er vi mildest talt frustrerede over. Vi synes ikke, at det kan være rimeligt i Danmark, hvor der er vedtaget en lov i Folketinget og beviliget nogle penge til os herovre, at den nye regering bare kan fjerne dem. Det forstår vi simpelthen ikke er lovligt, siger formanden for sammenslutningen af vestlige limfjordshavne, Jens Peter Hedevang (V).

På havnen i Struer havde man også set frem til de 23 millioner kroner, og borgmester, Niels Viggo Lynghøj (A), er skuffet over sine partikolleger på Christiansborg.

- Det er jo irriterende, for pengene har stået på finansloven til brug i den vestlige del af limfjorden. Det er aldrig blevet udmøntet, og hverken den nuværende- eller tidligere regering har ikke defineret hvorfor, siger Niels Viggo Lynghøj.

Flere gange har de forsøgt at få svar fra skiftende miljøministre på, hvordan de kunne få fat i pengene - men uden held.

- Vi har inviteret miljøministeren over til en snak, og jeg har skrevet, at vi gerne ville komme derover, hvis det var det, der skulle til. Men det blev afvist, fortæller Jens Peter Hedevang, der også er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Skive Kommune.

TV MIDTVEST har i dag forsøgt at få miljøminister Lea Wermelin (A) til at stille op til et interview, hvor hun svarer på, hvorfor regeringen vil fjerne tilskuddet til de vestlige limfjordskommuner, men det har hun ikke villet. 

Kan få konsekvenser for de små havne

Den socialdemokratiske regering har besluttet, at de hellere vil bruge pengene et andet sted. Det ærger medlem af Venstres erhvervsudvalg Thomas Danielsen, som var en af hovedmændene bag bevillingen til limfjordshavnene.

- Det er trist, at man nu endnu engang tager en bid af den økonomiske kage, som de i provinsen var tildelt. I går var det en historie om bredbånd, og nu vil man også fjerne infrastrukturen offshore.

For fremtiden kan den manglende uddybning af Limfjorden få konsekvenser for de mindre havne langs Limfjorden. Hvis ikke der kan komme større skive til havnen, så kan den heller ikke tjene penge.

- De her uddybningsopgaver er afgørende vigtige for, at man kan få mindre fragtskibe og større lystskibe ind i havnene. Det er en forudsætning for, at man kan få omsat gods, hvilket er forudsætningen for, at havnene kan driftes, siger Thomas Danielsen.

I nogle danske havne varetager de selv opgaven med at holde sejlrenden dyb nok. Så hvorfor skal mindre havne langs Limfjorden modtage penge fra staten for at skibe kan sejle til deres havn?

- Det ved jeg heller ikke, om vi skal, men nu var det jo nogle penge, som vi var blevet lovet, fordi vi havde søgt om at få sejlrenden uddybet. Det var vi selvfølgelig glade for, men nu er de jo blevet taget fra os, fortæller Jens Peter Hedevang, formand for Sammenslutningen af Vestlige Limfjordshavne.

Kommunerne i den vestlige del af Limfjorden holder generalforsamling torsdag, hvor de blandt andet skal drøfte deres næste skridt i sagen.