Legeplads til folkeafstemning: Borgerne bliver måske ikke hørt alligevel

Borgerne i Skive bliver nu måske alligevel ikke stillet over for en folkeafstemning om placeringen af legepladsen 'Børnenes Paradis'.

Det er nu usikkert om, der bliver en vejledende folkeafstemning i spørgsmålet om placeringen af legepladsen 'Børnenes Paradis' i Skive.

Efter et enigt Teknik- og Miljøudvalg ellers havde indstillet, at borgerne skulle høres i sagen, går et flertal i økonomiudvalget nu den anden vej. 

Forslagsstilleren, SF'eren Anders Bøge, erkender, at der formentlig ikke bliver en vejledende folkeafstemning i spørgsmålet alligevel. 

- Jeg synes, det er brandærgerligt. Jeg døjer faktisk med at forstå det, siger Anders Bøge, der er overrasket over, at økonomiudvalget dermed en sjælden gang går imod et enigt fagudvalg. 

Borgerinddragelse

I Skive har de en legeplads, der hedder Børnenes Paradis. Den har eksisteret i 83 år og har altid ligget det samme sted. Lige imellem stadion og Søndercentret.

Som en del af det store byforandringsprojekt i Skive, Big Blue, er der udarbejdet et forslag, der blandt andet betyder, at legepladsen skal flyttes.  Men man flytter ikke bare en legeplads, som har ligget det samme sted, siden den blev bygget. De fleste er enige om, at borgerne i Skive har et særligt forhold til Børnenes Paradis.

Derfor blev et enigt Teknik- og Miljøudvalg - med både socialdemokrater og Venstrefolk ombord - enige om, at skibonitterne skulle have mulighed for at blive hørt, i forhold til hvor legepladsen skal ligge i fremtiden.

- Forvaltningen har lagt et forslag frem. Det forslag, synes jeg, er spændende, og derfor ønsker jeg at dele det med borgerne, så de kan tage del i at tage den beslutning. Vi har nogle gange nogle udfordringer med borgerinddragelse.

- Den her sag kan engagere følelserne, og det ville jeg gerne have prøvet af. Selvfølgelig er det vores ansvar som politikere at træffe beslutningerne, men vi har udfordringer med at engagere borgerne, og jeg synes den her sag kunne være god til at gøre folk interesserede i nærdemokratiet og kommunalpolitik, siger Anders Bøge.

Se her TV MIDTVESTs indslag om sagen, fra før mødet i økonomiudvalget, der nu rejser usikkerhed om folkeafstemningen bliver til noget: Borgerne i Skive Kommune skal være med til at afgøre, om legepladsen Børnenes Paradis skal flyttes.

Økonomiudvalg: Sagen er ikke den rigtige

Men under et møde i økonomiudvalget tirsdag aften, hvor sagen og hele brugen af vejledende folkeafstemninger blev debatteret, endte et flertal i økonomiudvalget med at stemme imod at inddrage borgerne i en folkeafstemning. 

Den socialdemokratiske 1. viceborgmester, Peder Christensen, stemte imod. 

- Hvis vi ser det her i helikopterniveau, er det jo en lillebitte sag. Der har også været en masse debat om den. Jeg mener ikke, legepladsen skal flyttes. Og når man er overbevist om, hvilken holdning man har, skal man jo ikke sende en beslutning til folkeafstemningen, siger Peder Christensen. 

quoteJeg kan godt se idéen, men projektet er ikke det rigtige at sende til en folkeafstemning

Peder Christensen, Socialdemokratiet, 1. viceborgmester i Skive

Men kan du forstå Anders Bøges ide om at det er en sag, der kunne være med til at gøre folk interesserede i kommunalpolitik?

- Jeg kan sagtens se, at man kan bruge vejledende folkeafstemninger til at engagere borgerne. Men jeg mener ikke legepladsen skal flyttes. Den har ligget meget fint og flot der i mange år og har en betydning for mange borgere. Skulle den flyttes, ville det også koste flere penge, og det er penge, som jeg hellere vil bruge på noget andet. Jeg kan godt se ideen, men projektet er ikke det rigtige at sende til en folkeafstemning, siger Peder Christensen, som samtidigt siger, at de socialdemokratiske byrådsmedlemmer bliver 'sat fri' i afstemningen. 

Det betyder, at hvert medlem kan stemme efter egen overbevisning og ikke efter en partilinje, man på forhånd er blevet enige om. 

God dialog og fælles fodslag 

Sagen skal i byrådet på tirsdag, og hvor socialdemokraterne i byrådet altså får frie tøjler til afstemningen, så forventer V-borgmester, Peder Chr. Kirkegaard, at Venstres byrådsmedlemmer kommer til enighed om en holdning på forhånd. 

- I Venstre har vi altid en fri og åben debat omkring tingene. Hvordan vi stemmer, klarer vi på gruppemøder. Vi har tradition for, at vi altid kan tale os til enighed om, hvordan vi agerer udadtil, siger borgmesteren. 

Så Venstres medlemmer af byrådet får ikke lov at stemme efter egen personlige overbevisning?

- Vi skal have en gruppedrøftelse, inden jeg kan svare på det spørgsmål. Men normalt er der en god dialog, når vi mødes, og så finder vi som regel også et fælles fodslag. Vi plejer alle sammen at kunne se os selv i det, der bliver beslutningen, siger borgmesteren. 

Ligesom sin socialdemokratiske kollega mener han heller ikke, at projektet med legepladsplaceringen er den rette til en folkeafstemning. 

quoteDet skal kun være meget få, men afgørende vigtige principielle spørgsmål.

Peder Chr. Kirkegaard, Venstre, Borgmester i Skive

- Jeg synes, at vejledende folkeafstemninger kan være relevante i visse situationer. Men det her, synes jeg, simpelthen er ude af proportioner.

- Det skal være ting, der i langt overvejende grad interesserer og vedrører alle kommunens borgere, og ikke kun folk inde i Skive-by. For eksempel hvis man skal tage stilling til en kommunesammenlægning. Det skal kun være meget få, men afgørende vigtige principielle spørgsmål. Så er der både idé og fornuft i at bede borgerne om at stikke en retning ud for os politikere, siger Peder Chr. Kirkegaard. 

SF'eren Anders Bøge, der stillede forslaget om en vejledende folkeafstemning erkender, at det kan blive svært at få igennem byrådet ved afstemning på tirsdag. 

Forstår du ikke, de som mener, at sagen kan være for smal og uvedkommende. Og at vejledende folkeafstemning skal bruges i helt særlige situationer? 

- Det er da nogle gode indvendinger, men jeg synes også, det er et voldsomt forsigtighedsprincip at have. Jeg kan ikke komme frem til andet, end at de ikke vil i dialog med borgerne, siger Anders Bøge. 

Legepladsen Børnenes Legeplads ligger her central i Skive. 


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Politik.