Kulturministeren vil til Fur for at studere Bette Jenses Hyw

Mette Bock skriver i et læserbrev, at hun meget gerne kommer til Limfjordsøen for at besigtige gravhøjen.

Kulturminister Mette Bock (LA) kommer gerne til Fur for at studere Danmarks mest omtalte gravhøj, der går under navnet Bette Jenses Hyw.

Det skriver hun i et læserbrev i Skive Folkeblad.

- Jeg kan se, at Skive Kommunes Grønne Råd agter at invitere mig på besøg på Fur, så jeg kan lytte til borgere og besigtige Bette Jenses Hyw. Jeg har ikke modtaget en invitation, men kommer meget gerne, skriver hun.

Gravhøjen har i længere tid været genstand for en strid mellem myndighederne og flere af beboerne på Fur. De lokale ønsker, at der skal være et gelænder på gravhøjen, så man kan gå op og ned ad trappen uden at falde. 

Bette Jenses Hyw er Furs højeste punkt, og der er en storslået udsigt over Limfjordslandskabet fra toppen.

Gelænderbanden

Problemet er bare, at gravhøjen er fredet, og derfor må der ifølge myndighederne ikke være et gelænder på højen. En gruppe Furboere, der går under navnet Gelænderbanden, har i flere omgange trodset myndighederne og sat et gelænder op. Men hver gang har myndighederne krævet det fjernet.

Som et kompromis har en gruppe lokale foreslået, at man laver en ny høj ved siden af gravhøjen og kalder den Bette Jenses Lyw. 

- Det er dansk virkelyst og civilsamfund, når det er bedst. Vi har et problem, og vi løser det! Det har jeg stor respekt for. Og det er typisk dansk, skriver kulturministeren.

Hvornår ministeren kommer til Limfjordsøen, er endnu ikke afgjort. Men hun understreger i læserbrevet, at det helst skal være snart.

- For når valget først er udskrevet, må ministre ikke tage ud til den slags møder mere. Jeg er ledig det meste af påsken, skriver Mette Bock. 

SE OGSÅ - indslag fra februar: Kulturministeren Mette Bock har ikke meget til over for Furboernes civile ulydighed. Gelænderet på Fur er ulovligt og skal ned, siger hun

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Politik.