Kulturministeren indkalder partierne: Nu skal sagen om gelænderet på Fur løses

Kulturministeren har indkaldt Folketingets partier til en diskussion om gelænderet på Bette Jenses Hyw, efter en kvinde har brækket sin bækken efter et fald på trappen.

Siden februar sidste år har sagen om gelænderet på Bette Jenses Hyw kørt i lokale og nationale medier. 

Den såkaldte Gelænderbande sætter gelændere op, så gangbesværede sikkert kan komme op til toppen af højen og nyde udsigten. Gelænderne bliver bare hele tiden pillet ned igen.

Ifølge loven er gelænderet ulovligt, fordi højen er et fortidsminde, og med et gelænder ville trappekonstruktionen dominerer i forhold til de naturhistoriske interesser. Derfor beder myndighederne gang på gang Skive Kommune om at fjerne gelænderet. 

Men så slår Gelænderbanden bare til igen. Det har de gjort mange gange efterhånden.

Noget tyder dog på, at myndighederne nu vil give dispensation til gelænderet på Furs højeste punkt.

I september faldt en kvinde nemlig ned ad trappen og brækkede sit bækken i sådan en grad, at der skulle gå en måned, før hun igen er fuldt mobil. Det kunne måske være undgået, hvis der havde et gelænder på trappen. Det skriver Skive Folkeblad.

Efter uheldet på Bette Jens' Hyw har kulturminister Joy Mogensen nu taget affære. Til Skive Folkeblad fortæller hun, at der ikke er balance mellem lovgivningen, der skal beskytte fortidsminder, og det faktum, at kulturarven skal være tilgængelig.

-  Bette Jens' Hyw er et lysende eksempel på dette, og det er alvorligt, når vi ser eksempler på, at besøgende falder og kommer til skade. Ulykker, som jeg forstår på beskrivelser fra Skive Folkeblad, kunne være undgået med et gelænder, men hvor en restriktiv lov står i vejen. Det holder simpelthen ikke, siger Joy Mogensen til Skive Folkeblad.

Nu vil kulturministeren diskutere sagen med partierne i Folketinget, og den melding har fået en god modtagelse fra Gelænderbanden, skriver Skive Folkeblad.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Politik.