Kronikere tester: Kamera holder øje med hjerte og lunger

I løbet af denne uge besøger 50 testpersoner sundhedscentret i Skive for at blive fotograferet af et særligt kamera.

50 kronikere i Skive deltager i denne uge i et forskningsforsøg, hvor der indgår et helt særligt kamera. Kameraet er dybdefølsomt og kan holde øje med helbredet hos kronisk syge hjerte- eller lungepatienter.

quote- Jo mere de kan gøre for sådan nogen som mig, det er rigtig godt.

Hans Peter Poulsen, pensionist, Ramsing

Hans Peter Poulsen er en af forsøgspersonerne. Han har haft en lungesygdom i 25 år. 

- Jo mere de kan gøre for sådan nogen som mig, det er rigtig godt, siger han, inden han skal undersøges på sundhedscentret i Skive. Her får han både målt sin vejrtrækning på traditionel vis gennem en maske - men også med et kamera.

- Fotoudstyret fotograferer og måler, hvordan de bevæger deres overkrop, fortæller Else Holm, der er sygeplejerske på Sundhedscenter Skive.

Det er netop afprøvningen af det dybdefølsomme kamera, der er det helt afgørende i forsøgene.

- Det er for at teste den her nye teknologi for at se, om den rent faktisk virker, siger laboratorieingeniør Knud Larsen fra Aalborg Universitet, der står bag forskningen sammen med et japansk teknologifirma.

Kan opfange forværringer tidligere

Målet er at udvikle en teknik, så hjerte og lungepatienter selv kan holde øje med forandringer i deres helbred ved at sætte sig foran et kamera derhjemme. På den måde kan kronikere undgå en tur på sygehuset, og sygehusene kan opdage forværringer langt tidligere og dermed undgå indlæggelser.

- Hvis man nu for eksempel hver eneste morgen sætter sig foran kameraet, og så måler vi lungesituationen, og så kan vi se fra den ene dag til anden, hvordan det udvikler sig, siger Knud Larsen. 

Testresultaterne fra Skive skal nu bearbejdes i Japan. Det næste trin i forsøget bliver at afprøve kameraet hjemme hos en række patienter.

I løbet af denne uge besøger 50 testpersoner sundhedscentret i Skive for at blive fotograferet. Ikke med et almindeligt kamera, men med et særligt dybdefølsomt et af slagsen. 

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Sundhed.