Kommuner kæmper med at få flygtninge i arbejde

Selv om der lige nu kommer færre flygtninge til Danmark, så er der ifølge KL to til tre gange så mange flygtninge, der skal finde et arbejde i forhold til 2014.

sprogskole.jpg
Foto: Troels Majgaard, TV MIDTVEST

I Skive Kommune står 327 flygtninge lige nu med en opholdstilladelse i hånden, men savner et arbejde. Selv om der lige nu kommer færre flygtninge til Danmark, så er der ifølge Kommunernes Landsforening to-til-tre gange flere flygtninge der skal finde et arbejde i forhold til 2014.

Kun 37 af Skive Kommunens flygtninge er kommet i arbejde i løbet af i år, så der ligger en stor opgave i at få de sidste 327 beskæftiget.

- Vi får en kæmpe opgave i det her. Det der er det værste, det er, at hvis vi ikke inden for tre år får dem i job, så skal de på kontanthjælp, og der er ingen refusion på flygtninge på kontanthjælp, så det kan blive en rigtig dyr regning for kommunen, siger Preben Andersen der er næstformand i Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i KL.

På sprogcenteret i Skive fejler indstillingen hos flygtningene dog ikke noget:

- Jeg er klar til alt slags arbejde nu, siger Mohammad Saleh, der var revisor i Syrien.

- Alle mennesker skal have et arbejde - som alle andre. Jeg vil gerne være sygeplejerske eller tandlæge, siger Amal Isse fra Somalia.

I Skive er de tæt på at nå målet for antallet af flygtninge i job i 2016 - men de har en stadig flere hundrede, der endnu ikke er i arbejde.

- Jamen det siger sig selv, at det er noget, der tager år. Nu har vi fået knap fyrre i job i løbet af i år. Og har også det mål at få dobbelt så mange i job næste år, men så er der stadigvæk mange tilbage, kan man regne ud, når vi har godt 300 flygtninge, og der kommer jo formentlig flere. Så et lille flow er der, men det er en stor udfordring, siger Dorthe Hamrum, Arbejdmarkedschef i Skive Kommune.

Et af tiltagene i Skive er City Vest - her har 14 virksomheder hver taget imod en flygtning i praktik. Så er næste skridt at finde et permanent job, men selv om de bliver undervist i dansk, så er sproget en udfordring    

- Så er der hele den kulturelle del i forhold til at begå sig på en dansk arbejdsplads. Mange af dem er jo ufaglærte, har lidt skolegang måske. Og har de en uddannelse, så er det ikke noget, vi umiddelbart kan overføre til den danske uddannelse. Eller til det danske arbejde, så det er en udfordring, fastslår Dorthe Hamrum.

Regeringen regner med, der i løbet af i år kommer 10.000 flygtninge til landet - mod 21.000 sidste år.

3:02