Kommune efter 83-årigs død: Det var en ulykkelig fejl

Der var tale om en ulykkelig fejl, da en 83-årig dement borger ikke blev søgt tidligt nok med GPS.

Kvinden gik fra sit hjem den 20. december, men først den 21. blev det undersøgt, hvor hun var. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Om formiddagen den 21. december fandt Skive Kommunes hjemmepleje en 83-årig dement kvinde ved en å i nærheden af Højslev. Hun var død.

Læs også Skive Kommune undersøger 83-årig kvindes død: Det tyder på en ren menneskelig fejl

Kommunen havde fundet kvinden ved hjælp af GPS, da hjemmeplejen ikke kunne finde hende på hendes bopæl. Men allerede aftenen inden havde hjemmeplejen opdaget, at den ældre dame ikke var hjemme.

Det fik Skive Kommune til efterfølgende at undersøge sagen.

- Den tragiske sag om den afdøde 83-årige borger er en sag, vi tager meget alvorligt. Vi har undersøgt sagen grundigt, og vi må konkludere, at der er tale om en ulykkelig, menneskelig fejl, udtaler Lars Olesen, der er pleje- og visitationschef i Skive Kommune i en pressemeddelelse.

Kalender skabte forvirring

Allerede klokken 22 aftenen inden den 83-årige kvinde blev fundet død havde hjemmeplejen været på besøg og opdaget, at hun ikke var hjemme.

Vi har klart beskrevne procedurer for, hvordan plejepersonalet skal forhold sig i tilfælde af, at en borger med en GPS-søger ikke er på hjemmeadressen. I denne aktuelle situation blev proceduren desværre ikke fulgt

Lars Olesen, pleje- og visitationschef, Skive Kommune

Her valgte man dog ikke at søge efter hende, på trods af at hun havde en GPS-sender på sig.

Det skyldes, at den 83-årige havde lagt en besked i sin kalender om, at hun var taget ind til byen. På baggrund af den besked og på medarbejderens kendskab til kvinden kom man frem til, at hun ville komme hjem på et senere tidspunkt.

- Det viste sig desværre at være et dybt ulykkeligt fejlskøn, udtaler Lars Olesen i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Vi har klart beskrevne procedurer for, hvordan plejepersonalet skal forhold sig i tilfælde af, at en borger med en GPS-søger ikke er på hjemmeadressen. I denne aktuelle situation blev proceduren desværre ikke fulgt.

Taler med personalet

Skive Kommune fortæller, at den tragiske hændelse skal ses som et særskilt tilfælde, men at de alligevel vil arbejde på at forhindre, at det kan ske igen.

- Det er en fejl, som ikke må ske. Vi vil nu sikre os, at vores plejepersonale alle er helt opdaterede på vores procedurer. Det er yderst vigtigt for os, at borgerne ved, at de kan føle sig trygge, udtaler Lars Olesen i pressemeddelelsen.

Læs også 83-årig dement kvinde frosset ihjel i å