Kommune afviser kritik af nyt system for sygemeldinger

Er det et problem at bede folk om at møde op hos en sygeplejerske, hvis de vil melde sig syge? Ja, mener en borger. Nej, mener Skive Kommune.

Et nyt system for sygemeldinger i Skive Kommune har skabt vrede på Twitter.

Socialrådgiver Maj Thorsen har på det sociale medie delt et opslag, der viser, at Skive Kommune snarest muligt vil kræve, at personer i aktivering skal møde op hos en sygeplejerske, hvis de vil melde sig syge. #NådesløsVelfærd skriver Maj Thorsen blandt andet i det vrede opslag, hvor hun kritiserer kommunens nye system for at være stærkt uetisk og muligvis ulovligt. Men den køber arbejdsmarkedschef i Skive Kommune Dorthe Hamrum ikke.

- Det er ikke en undersøgelse, men en vejledende samtale hos en af sygeplejerskerne for at sætte fokus på, om der er noget, man bør gå til lægen med. I og med at sygeplejersken kun går ind og har en vejledende samtale og ikke behandler, så vurderer vi, at det er inden for lovens rammer. Hvis man er så syg, at man ikke kan møde op hos sygeplejersken, så kan man altid ringe til sin sagsbehandler, siger hun.

Sygeplejerskeordningen er allerede i brug

I december måned fortalte TV MIDTVEST om, hvordan Skive Kommune nedbragte sygefraværet hos 46 flygtninge fra samlet 124 dage til 26 dage ved hjælp af sygeplejerskeordningen. Samtidig har kommunen efterfølgende brugt ordningen til borgere på kontanthjælp med massivt sygefravær. Men nu er det planen, at det skal gælde for alle borgere på kontanthjælp.

- Vi har kørt med sygeplejerskeordningen på vores flygtningeområde siden 2016, og her har vi rigtig gode resultater. Vi havde et meget højt sygefravær på vores sprogskole, og det har vi fået bragt markant ned, siger Dorthe Hamrum.

Kritik: Unødvendig mistænkeliggørelse

Maj Thorsen, som står bag Twitteropslaget, blev forarget, da hun læste et brev, som er sendt til en borger i Skive Kommune. Her skriver Skive Kommune blandt andet følgende: "Hvis du er i praktik, på BOMI eller en anden aktivering, skal du møde på Sundhedsklinikken, hvis du skulle blive syg."

- Jeg synes man mistænkeliggør en gruppe som i forvejen er maksimalt presset, siger Maj Thorsen.

Kritikken af ordningen mener Dorthe Hamrum er helt uberettiget, for formålet er at hjælpe borgerne.

- Vores opgave i jobcenteret er at understøtte borgerne i at komme hurtigst muligt i uddannelse eller arbejde, og det kræver, at man møder op. Vi ved, hvor afgørende det er at have et stabilt fremmøde. Det at stille krav er for mig også en måde at vise respekt for borgerne. Vi er jo ikke ligeglade med, om de møder op eller ej, siger arbejdsmarkedschefen.

Dorthe Haurum lytter dog til kritikken, som hun mener må bunde i en misforståelse af den tekst, som Skive Kommune har formuleret. 
 

- Vi kigger selvfølgelig på, om vi har fået formuleret nogle ting, som kan misforstås, for det er ikke formålet, siger hun.

Udbredelsen af tiltaget skal næste måned behandles politisk på et udvalgsmøde i kommunens erhvervs- og arbejdsmarkedsudvalg.