Kommunalforsker: Folkeafstemning om legeplads er uhyre sjælden

I Skive skal borgerne til folkeafstemning om placeringen af en legeplads, og det er ekstraordinært ifølge kommunalforsker.

Når de i Skive på et tidspunkt skal til folkeafstemning omkring legepladsen Børnenes Paradis' placering, så er det et særsyn. Det mener Roger Buch, der er forsker i kommunalpolitik ved Aarhus Universitet.

- Det er meget unikt, når det er så lille et emne som placeringen af en legeplads. I det hele taget ser vi stort set aldrig lokale folkeafstemninger. I forhold til de opgaver, som en kommune løser, så er det en lille sag. Derfor kan man jo også undre sig over, hvorfor det lige er den her sag, som man vælger at tage en folkeafstemning på.

Ifølge Roger Buch skal skibonitterne heller ikke forvente, at de kommer til at få indflydelse på lignende sager i fremtiden.

- Jeg tror bestemt ikke, at der kommer mange af denne type afstemninger, men jeg tror til gengæld, at det bliver en del af den politiske diskussion næste gang, der er et spørgsmål, hvor man er uenige. Så er der straks nogle, der vil sige: Skal vi ikke have en folkeafstemning, når vi nu havde en omkring en legeplads.

Et spørgsmål om politisk strategi

Men hvordan kan det så være, at borgerne i Skive Kommune overhovedet får lov til blande sig i beslutningen om, hvorvidt Børnenes Paradis skal flyttes?

- Mit ærlige svar er, at det kan jeg heller ikke forstå. Hvis man skal prøve at finde en forklaring, så kunne det være, at Skive Kommune har fornemmet en voldsom modvind i denne sag. Så kunne det være en god retræte-strategi at lade borgerne selv afgøre det. Så har de en god undskyldning for at gøre noget andet end planlagt.

Der kan dog gå noget tid før skibonitterne skal til stemmeurnerne. Teknik- og Miljøudvalget holder først et borgermøde, når corona-restriktionerne tillader det.


Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Politik.