Kæmpe donation: 51 millioner kroner til Ørslev Kloster

Der bliver sat gang i et omfattende restaurerings- og udviklingsarbejde på Ørslev Kloster i løbet af de kommende år.

Ørslev Kloster ved Virksund har eksisteret i over 800 år. Nu sender en stor donation det gamle kloster sikkert ind i fremtiden.

En række markante danske fonde har tilsammen givet 51 millioner kroner til et omfattende restaurerings- og udviklingsprojekt på kloster, oplyser folkene bag klosteret i en pressemeddelelse.

- I flere år har vi arbejdet på, hvad der skal til for at bevare og udvikle bygningerne og kulturmiljøet for at bringe det stærkt ind i fremtiden - uden at miste den særlige atmosfære, enkelthed og nærhed, som karakteriserer stedets virke. Nu sker det, skriver klosterforvalter Janne Fruergaard Keyes på Ørslev Klosters facebookside.

Hun fortæller, at der vil være fokus på langsigtede og bæredygtige løsninger, når renoveringsarbejdet går i gang. Projektet sættes for alvor i gang i januar 2019 og vil være færdigt inden udgangen af 2021.

- Vi forsøger at planlægge det hele, så det stadig er muligt at være på arbejdsophold på klosteret undervejs - og som en ekstra gevinst; følge med i projektet, skriver Janne Fruergaard Keyes i opslaget på Facebook.

Ro til at arbejde

Ørslev Kloster har siden 1969 fungeret som et arbejdsrefugium for eksempelvis forfattere, musikere eller studerende, der har brug for ro til at arbejde koncentreret med et projekt i en periode.

Klosterområdet spiller i dag en stor rolle i lokalsamfundet - både som arbejdsrefugium og som besøgssted for mere end 20.000 mennesker hvert år.

De 51 millioner kroner er doneret af A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, foreningen Realdania, Spar Vest Fonden, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Slots- og Kulturstyrelsen, GBHF-Fonden, Skive Kommune og Sportgoodsfonden.

Ørslev Klosters historie rækker helt tilbage til sidste halvdel af 1100-tallet.
Ørslev Klosters historie rækker helt tilbage til sidste halvdel af 1100-tallet.
Foto: Ørslev Kloster / Pressefoto