Julemanden er fuldt booket: Erling skal dele gaver ud 20 steder juleaften

I tolv år har Erling Leth været Sallings måske travleste julemand.

Der skal fuld fart på rensdyrene, hvis 79-årige Erling Leth skal nå hele sit juleprogram.

Hvert år trækker han den 24. december i julemandskostumet og bruger hele dagen og en stor del af aftenen på at besøge børnefamilier. I år går turen ikke mindre end 20 forskellige steder hen.

- Jeg mærker først trætheden, når jeg kommer hjem. Folk er så hjertelige, når man er ude som julemand, så det kan jeg leve længe på, fortæller Erling Leth, der bor ved Junget i Nordsalling.

Livet som julemand skal opleves

Erling Leth begyndte som julemand for tolv år siden.

- Jeg var blevet alene, og i stedet for at sidde derhjemme med mine katte, så tænkte jeg, at jeg måtte finde på noget andet, siger han.

Som sagt, så gjort. Erling Leth tog et smut forbi Fætter BR, hvor han købte sin første julemandsdragt. Derefter indrykkede han en annonce i lokalavisen, og kort efter blev han kimet ned af familier, der godt kunne bruge en julemand til at uddele gaver.

Siden da har han kørt fast som julemand hvert eneste år, og mange familier ringer til ham år efter år.

- Jeg får simpelthen så meget kærlighed derude. Det er noget, der skal opleves, siger han.

Gensynsglæden er stor, når julemanden fra Junget tager rundt og deler gaver ud.
Gensynsglæden er stor, når julemanden fra Junget tager rundt og deler gaver ud.
Foto: Erling Leth / Privatfoto

Blød som en klat smør

Det er primært helt almindelige familier i lokalområdet, Erling Leth tager ud til. Med sig har han sin julemandsdragt og en bjælde, og så har han også altid Rudolfs næse med i lommen, så han sammen med børnene kan lede efter julemandens favoritrensdyr.

- Jeg er nok god til at lege med børnene. Jeg er jo blød som en klat smør på en stegepande. Det nytter ikke noget, at der kommer sådan en kold person ud og prøver at være hyggelig. Man skal ville det, fortæller den rutinerede julemand, som gemmer mange af børnenes tegninger derhjemme.

Helbredet har det desværre ikke længere så godt, som da han startede, og han har besluttet, at 2018 bliver den sidste juleaften med fuldt julemandsprogram.

- Sidste år sagde jeg egentlig også, at det var mit sidste år, men så længe helbredet holder, så kører jeg på. Der er ingen, der ved, hvor længe bukserne holder. Jeg kan jo kradse om på tirsdag, hvis det skal være, men så længe jeg kan være julemand, så fortsætter jeg, siger Erling Leth.

Gensynsglæden er stor, når julemanden fra Junget tager rundt og deler gaver ud.
Gensynsglæden er stor, når julemanden fra Junget tager rundt og deler gaver ud.
Foto: Erling Leth / Privatfoto

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Livsstil.